Pulbere din topinambur care înlocuiește zahărul, utilă pentru diabetici, creată de cercetătorii de la IBA-București

 • Publicat:
Pulbere din topinambur care înlocuiește zahărul, utilă pentru diabetici, creată de cercetătorii de la IBA-București
Sursa foto: Shutterstock

Cercetătorii din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare (IBA) București au realizat un compus ce poate fi util în alimentația diabeticilor. Pulberea ce poate înlocui zahărul din alimente este realizată pe bază de topinambur, plantă care poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de inulină, un compus care nu poate fi digerat de enzimele intestinale și poate fi utilizat în compoziția alimentelor destinate diabetului de tip 2.

Topinamburul are și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea absorbției mineralelor importante și prevenirea cancerului.

Potrivit cercetătorului științific Luminița Catană, Șef Laborator Nutriție Umană în cadrul IBA București, pulberea de topinambur poate fi utilizată cu succes în produsele alimentare destinate diabeticilor, atât ca îndulcitor, cât și ca agent de fortificare, în scopul creșterii valorii nutriționale a acestora și a capacității antioxidante.

Unul din zece români are diabet zaharat

Bolile de nutriție (diabet, obezitate, sindrom metabolic etc.) și afecțiunile determinate de stresul oxidativ (afecțiuni cardiovasculare, cancer, boli autoimune etc.) au o incidență crescută atât în România, cât și pe plan internațional. În România, 1 din 10 români are diabet zaharat (sursa: societate-diabet.ro).

Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, se estimează că, la nivel global, 537 de milioane de adulți au diabet zaharat. Noile date raportează o creștere continuă a prevalenței diabetului la nivel mondial, cu 16% în anul 2022, față de anul 2019. Se estimează că numărul total de persoane cu diabet zaharat va crește la 643 de milioane până în 2030 și, respectiv, la 783 de milioane până în 2045.

Nutriția reprezintă o necesitate în prevenția și tratarea multor boli, căci sănătatea este cea mai de preț bogăție. Este foarte important să ne păstrăm sănătatea și vitalitatea prin alimentație. Dar la fel de important este ca printr-o alimentație sănătoasă să prevenim apariția bolilor, spune Luminița Catană.

Inulina din topinambur poate preveni diabetul zaharat 

Topinamburul, numit și „măr-de-pământ”, este o plantă din familia Asteraceae, aparținând genului Helianthus. Tuberculii de topinambur au forme neregulate (sferică, ovală, fusiformă etc.) și mărimi diferite (lungime 5-10 cm; diametru 3,5-6,6 cm), sunt crocanți și au gust dulceag, plăcut, caracteristic.

Tuberculii de topinambur au o compoziție biochimică complexă. Astfel, conform analizelor efectuate în laboratoarele din cadrul IBA-București, tuberculii de topinambur conțin:

 • 74,12-76,75 % apă;
 • 1,85-2,28% proteine;
 • 0,33-0,47% lipide;
 • 1,25-1,67 % fibre brute;
 • 3,8-4,31 mg/100g vitamina C;
 • 1,18-1,50 vitamina B3 (nicotinamida);
 • 13,21-15,75 % inulină;
 • 3,28-3,70 mg/100g fier;
 • 18,40-21,08 mg/100g sodiu;
 • 425,45-453,20 mg/100g potasiu;
 • 12,55-16,75 mg/100g calciu;
 • 21,45-23,83 mg/100 magneziu;
 • 0,10-0,13 mg/100g zinc;
 • 300,78-431,52 mg echivalenți acid galic/100g polifenoli totali.

Inulina, compus important al tuberculilor de topinambur, este un polizaharid natural format din molecule de D-fructoză unite prin legături glicozidice. Datorită acestor legături dintre monomerii de fructoză, inulina nu poate fi digerată de enzimele intestinale, putând astfel să fie utilizată cu succes în compoziția alimentelor funcționale destinate diabetului de tip 2 și obezității.

Un studiu a arătat faptul că, datorită conținutului în inulină, consumul regulat de tuberculi de topinambur poate contribui la prevenția diabetului de tip 2.

Un alt studiu a arătat faptul că, în cazul australienilor care au renunțat la dieta bogată în inulină, s-a înregistrat o creștere a incidenței diabetului zaharat de tip 2.

De asemenea, o altă cercetare menționează faptul că tuberculii de topinambur au un conținut ridicat în inulină, iar o dietă bogată în inulină poate avea efecte benefice în cazul pacienților care prezintă diabet zaharat de tip 2 și, în plus, poate preveni apariția acestei maladii.

În plus, inulina este o fibră solubilă și un prebiotic, determinând creșterea bacteriilor benefice din colon, care îmbunătățesc absorbția mineralelor importante (calciu, magneziu), și suprimând producția compușilor de putrefacție din colon.

Studiile întreprinse au arătat că inulina are un rol important în prevenția și inhibarea cancerului colorectal și de sân.

Tuberculii de topinambur pot fi consumați în stare proaspătă în salate, conservați în oțet alături de alte legume și condimente, fierți sau prăjiți.

Datorită compoziției biochimice complexe, efectelor benefice asupra sănătății și interesului crescut pentru comunitatea științifică, cercetătorii din cadrul IBA-București au întreprins cercetări pentru valorificarea tuberculilor de topinambur în scopul realizării unor produse alimentare hipoglucidice, cu potențial antioxidant, destinate alimentației persoanelor cu diabet zaharat.

Astfel, în cadrul institutului a fost obținut din tuberculii de topinambur un ingredient funcțional sub formă de pulbere, care se remarcă prin conținutul de inulină (54%), proteine (9,21%), elemente minerale (potasiu: 2045 mg/100g; fosfor: 328 mg/100g; sodiu: 14,15 mg/100g; calciu: 55 mg/100g; magneziu: 90 mg/100g); fier: 13,18 mg/100g; zinc: 4,35 mg/100g), fibre brute (7,80 mg/100g), polifenoli totali (1110 mg echivalenți acid galic/100g), vitamina C (6,85 mg/100g), vitamina B3 – nicotinamida (1,57 mg/100g).

Sursa: bioresurse.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?
Recomandări: