Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, despre educația sexuală: „Trebuie renunțat la rușine și barză în condițiile în care există atâtea riscuri de boli, sarcini premature, agresiuni sexuale”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, despre educația sexuală: „Trebuie renunțat la rușine și barză în condițiile în care există atâtea riscuri de boli, sarcini premature, agresiuni sexuale”
Sursa foto: Shutterstock

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, reputat neurochirurg și profesor la universitatea de Medicină „Carol Davila”, spune că educația sexuală în gimnaziu este necesară, dar trebuie făcută separat. Cu doamne profesoare pentru fete și domni profesori pentru băieți!

Educația copilului privind fenomenele anatomice și fiziologice care se produc la nivelul organelor sexuale este extrem de importantă, spune Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Iar lipsa acestei educații se vede în numărul mare de cazuri de boli cu transmitere sexuală, sarcini premature și agresiuni sexuale.

Opinia Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea despre educația sexuală în școli

Se discută îndelung despre educația sexuală în școli.

Există mai multe etape ale educației, începând cu copilul mic, până la adolescent și tânăr. Educația copilului începe cu noțiuni foarte simple și devine, cu timpul, complexă. Trebuie avut grijă la toate aspectele, de la alimentație, poziție, îmbrăcăminte, igienă corporală etc. Și, desigur, educația prin cultură.

Trecerea fiziologică de la copil la adolescent cuprinde o mulțime de elemente de transformare fizică, psihică, endocrină.

Elevii noștri trebuie să cunoască și să aprofundeze informațiile despre aceste transformări. Una este educația sexuală de la colț de stradă sau de la anumite emisiuni din media, alta este cea reală, care trebuie efectuată atât în familii, cât și la școală.

Trebuie renunțat la rețineri, rușine și barză în condițiile în care există atâtea riscuri de boli, devieri, sarcini premature, agresiuni sexuale și alte nenorociri.

În opinia mea, educația sexuală în gimnaziu este necesară, dar făcută separat: cu doamne profesoare pentru fete și domni profesori pentru băieți. La modul cel mai serios.

Contează enorm modul în care informațiile sunt prezentate și primite de elevi. Știm cu toții gălăgia de la ore când se discută astfel de subiecte delicate! Dacă vrem să avem succes și să ne asigurăm că informațiile au efect, trebuie să facem acest lucru corect și cu înțelepciune.

Pledez pentru ora de educația sexuală și explicarea directă a tuturor fenomenelor anatomice și fiziologice care se produc la nivelul organelor sexuale, astfel încât tineretul nostru să cunoască ce se întâmplă în organism și care este rolul exact al acestor elemente de sexualitate în evoluția normală a ființei umane.

Dar să nu ducem acest lucru serios în derizoriu! Altfel devine subiect de colț de stradă…

Educaţia sexuală lipseşte cu desăvârșire din şcoli

Părinţii şi profesorii preferă să ţină informaţiile sub cheie, dar în epoca digitală, copii găsesc pe internet tot ce vor şi ce nu vor, arată numărul tot mai mare de sarcini premature, agresiuni sexuale sau boli cu transmitere sexuală.

Potrivit statisticilor, copii români sunt cam ultimii din Europa care caută informaţii pe unde apucă, şi de multe ori prost. Educaţia sexuală TREBUIE să fie este obligatorie. Din păcate, în sistemul educaţional românesc, cuvântul „sex” este tabu.

Finlanda, de pildă, este prima țară care a introdus materia în şcoli din anii ’70.

Citește și: Educația sexuală în școli: punctul de vedere al Asociației Psihologilor din România

Urmărește CSID.ro pe Google News
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar neurochirurgie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân