Boli cu transmitere sexuală – Cum decurge o primă vizită la medicul dermato-venerolog?

Consultul medical de specialitate este obligatoriu pentru a opri din evoluţie bolile cu transmitere sexuală, dar şi pentru a evita infectarea altor persoane.
  • Publicat:
Boli cu transmitere sexuală - Cum decurge o primă vizită la medicul dermato-venerolog?
Boli cu transmitere sexuală - Cum decurge o primă vizită la medicul dermato-venerolog? foto Shutterstock

Sunt românii un popor pudic atunci când vine vorba despre prezentarea la medic în vederea tratării bolilor venerice? Au obiceiul de a amâna vizita la medic? Ce se întâmplă concret la o primă vizită la medicul dermato-venerolog? Despre toate acestea ne vorbeşte prof. Dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.


CSÎD: Când devine consultul medical o prioritate pentru o persoană ce are simptome ale unei boli venerice?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică:
Vizita la medic devine o prioritate când manifestările afecţiunilor de la nivel genital devin persistente şi observabile de către partener. În general pacienţii tineri sunt mai dezinhibaţi şi dornici de a-şi rezolva suferinţa cât mai rapid. Mai mult, pacienţii cunosc tot mai multe elemente despre ITS, de obicei având internetul ca sursă credibilă pentru informare.

Pacientul trebuie să fie sincer în discuţia cu medicul dermato-venerolog

CSÎD: Cum decurge o primă vizită la medicul dermato-venerolog?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Prima vizită la medicul dermato-venerolog este marcată de două elemente clare: discuţia cu medicul referitoare la suferinţa pentru care este efectuată vizita şi examenul clinic al pacientului. Ambele etape se desfăşoară în deplină confidenţialitate şi nu implică manevre sau proceduri dureroase. Informaţiile furinzate medicului de către pacient vor ajuta la stabilirea diagnosticului. Pacientul va fi examinat de medic prin inspecţia şi palparea tuturor regiunilor anatomice posibil afectate. Pe baza elementelor identificate este stabilit un diagnostic prezumtiv pentru a cărui confirmare vor fi recomandate teste serologice sau investigaţii de laborator (radiografii, ecografii etc). Pacientul va fi invitat să relateze elemente referitoare la activităţile sale sexuale şi la partenerii săi sexuali. Vizita la medicul dermato-venerolog nu trebuie sa fie privită cu temere iar pacientul va trebui să ofere răspunsuri corecte şi complete la întrebările medicului pentru a se putea stabili un diagnostic acurat cât mai rapid posibil.

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.

 

Tratamentele nu trebuie amânate, infecţiile cu transmitere sexuală pot avea complicaţii grave

CSÎD: La ce riscuri se supun cei care au boli venerice şi partenerii sexuali ai acestora dacă nu se tratează?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică:
Infecţiile transmisibile pe cale sexuală (ITS) necesită un tratament cât mai rapid pentru a opri dezvoltarea bolii în organismul pacientului. Lipsa tratamentului sau întârzierea acordării acestuia va duce în toate cazurile de ITS la întinderea infecţiei şi apariţia complicaţiilor morbide. Din păcate, cea mai frecventă ITS bacteriană şi anume infecţia genitală determinată de Chlamydia trachomatis evoluează insidios, cu minime semne şi simptome ajungînd să fie, prin dezvoltarea de complicaţii, prima cauză de infertilitate la femeie. Lipsa tratamentului adecvat determină infectarea partenerilor pacientului, cu posibilitatea reinfectării sursei (în cazul în care se vindecare). 

Documentare realizată şi cu sprijinul echipei Clinica Dermatologie II, Spitalul Clinic Colentina – as.univ. dr. Alexandra Irina Butacu, as.univ. dr. Ionela Manole, dr. Mihaela Zaharia, dr. Raluca Lascu, dr. Alis Salame, dr. Marius Vâlcoci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân