Strănuţi frecvent şi îţi curge nasul? Iată ce ai putea avea!

Primăvara este sezonul în care foarte multe persoane descoperă că sunt alergice. Polenul prezent în aer, iarba şi mucegaiul sunt alergeni frecvenţi în acele zile
Strănuţi frecvent şi îţi curge nasul? Iată ce ai putea avea!
Strănuţi frecvent şi îţi curge nasul? Iată ce ai putea avea, foto Shutterstock

Cu siguranţă orice strănut este suspect sau mai mult decât suspect în plină pandemie de coronavirus. Însă să nu uităm, este şi plin sezon al alergiilor de primăvără. Specialiştii de la Institutul Fundeni dau câteva detalii despre reacţiile alergice.

Reacţia alergică apare atunci când o persoană inhalează, atinge, înghite sau intră în contact cu alergenul prin orice alt mod. Reacţiile alergice pot fi uşoare, severe sau pot pune în pericol viaţa. Un consult la medicul alergolog este de mare folos. Printr-un test special veţi afla rapid la ce substanţe sunteţi alergici, dar şi măsuri de profilaxie.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor

  • Expunerea la polen,
  • Contactul cu iarbă,
  • Expunerea la mucegai

Ce simptome prezintă alergiile?

  • Nas înfundat
  • Strănuturi repetate
  • Mâncărime la nivel ochilor
  • Mâncărime la nivelul nasului
  • Mâncărime la nivelul gâtului.

Atenţie, faceţi programări telefonice la medici şi spuneţi toate simptomele înainte. Menţionaţi şi dacă v-aţi întors recent din zone cu transmitere extinsă coronavirus sau  dacă aţi intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus. Conform informaţiilor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile iată simptomele pe care un pacient cu coronavirus le are –

”Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel puţin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiraţiei – respiraţie dificilă) şi fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie sau şedere în zona ROŞIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID-19, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.”