Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: ”Uretrita chlamydiană, herpesul genital, infecţii cu HPV, sifilis – boli frecvente la români”

Pentru a evita sarcina sau infecţii cu transmitere sexuală, cea mai eficientă metodă rămâne utilizarea prezervativului pentru toate tipurile de contact sexual.
  • Publicat:
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: ”Uretrita chlamydiană, herpesul genital, infecţii cu HPV, sifilis - boli frecvente la români”
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: ”Uretrita chlamydiană, herpesul genital, infecţii cu HPV, sifilis - boli frecvente la români”, foto arhivă

Când vine vorba despre sănătatea sexuală nu toţi românii activi sexual sunt deschişi la discuţii libere. Şi încă vizitele la medicul dermatovenerolog sunt amânate. Ce riscă persoanele care suferă de boli cu transmitere sexuală şi nu se prezintă la medic? Care sunt cele mai frecvente diagnostice în cabinetele de dermatovenerologie din ţara noastră? A răspuns prof. Dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală în România?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală de natură bacteriană este uretrita chlamydiană. ITS cu patogen  viral este herpesul genital. Din păcate nu dispunem de date epidemiologice corecte întrucât raportarea cazurilor este deficitară. Cu frecvenţă ridicată se păstrează şi infecţia cu HPV (extrem de periculoasă prin potenţialul oncogen).

Românii încă se infectează cu sifilis

CSÎD: Ce alte infecţii cu transmitere sexuală mai sunt descoperite la români?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Faţă de raportările altor ţări din Europa, în România se întâlnesc mai frecvent şi cazurile de sifilis. Ca un element de gravitate, care ar solicita măsuri imediate, este şi faptul că în anul 2018 au fost raportate cazuri de sifilis congenital dar şi infecţie gonococică a nou-născutului. 

CSÎD: La ce riscuri se supun cei care au boli venerice şi partenerii sexuali ai acestora dacă nu se tratează?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Infecţiile transmisibile pe cale sexuală (ITS) necesită un tratament cât mai rapid pentru a opri dezvoltarea bolii în organismul pacientului.

CSÎD: Ce se întâmplă, dacă se amână vizita la medic în cazul unei infecţii cu transmitere sexuală?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Lipsa tratamentului sau întârzierea acordării acestuia va duce în toate cazurile de ITS la întinderea infecţiei şi apariţia complicaţiilor morbide.

Unele infecţii netratate precum cea cu Chlamydia Trachomatis duc la infertilitate feminină

CSÎD: Ce consecinţe nefaste poate avea o simplă infecţie cu transmitere sexuală netratată?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Din păcate, cea mai frecventă ITS bacteriană şi anume infecţia genitală determinată de Chlamydia trachomatis evoluează insidios, cu minime semne şi simptome ajungînd să fie, prin dezvoltarea de complicaţii, prima cauză de infertilitate la femeie.

Prezervativul masculin folosit corect un aliat de bază împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite

CSÎD: Ce se întâmplă dacă avem o infecţie cu transmitere sexuală, nu ne tratatăm şi suntem activi sexuali fără prezervativ?

Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Lipsa tratamentului adecvat determină infectarea partenerilor pacientului, cu posibilitatea reinfectării sursei (în cazul în care se vindecase). 

Documentare realizată şi cu sprijinul echipei Clinica Dermatologie II, Spitalul Clinic Colentina – as.univ. dr. Alexandra Irina Butacu, as.univ. dr. Ionela Manole, dr. Mihaela Zaharia, dr. Raluca Lascu, dr. Alis Salame, dr. Marius Vâlcoci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”