Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030

  • Publicat:
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030

Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar este dezvoltat zilele acestea de către oamenii de știință din Marea Britanie.

Cancerul pulmonar, principala cauza de mortalitate în rândul românilor de decenii

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Institutul Francis Crick și UCL lucrează deja la dezvoltarea vaccinului, potrivit Sky News. Publicația spune că vaccinul cunoscut și sub numele de LungVax se va asemăna cu vaccinul Oxford-AstraZeneca antiCovid.

Cercetătorii intenționează să producă 3.000 de doze de vaccin care vor avea ca scop recunoașterea și eliminarea proteinelor periculoase din sânge (neoantigenele).

„Mai puțin de 10% dintre pacienții cu cancer pulmonar trăiesc cu boală timp de zece ani sau mai mult. Acest lucru trebuie să se schimbe’, potrivit profesorului Mariam Jamal-Hanjani de la UCL și al Institutului Francis Crick, care va supraveghea studiul clinic LungVax.

Cercetătorul a mai adăugat și faptul că vaccinul are potențialul de a acoperi 90% din cancerele pulmonare.

„LungVax nu va înlocui renunțarea la fumat că fiind cea mai bună modalitate de a reduce riscul de cancer pulmonar’, a spus profesorul Mariam.

Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar

La începutul lunii octombrie 2023, compania de biotehnologie BioNTech a publicat rezultate intermediare promițătoare ale unui studiu clinic în curs de desfășurare.

Șefii companiei BioNTech s-au declarat optimiști și au anunțat că se așteaptă că vaccinurile împotriva cancerului să fie disponibile în următorii ani. „Credem că acest lucru va fi posibil pe scară largă pentru pacienți înainte de 2030”.

Citește și: Injecția care tratează cancerul în 7 minute. Cum funcționează și cine are acces la ea

FOTO: Shutterstock | SURSA: SkyNews

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being