Vaccinurile anti-COVID nu vor mai fi gratuite. Cât vor costa „la liber” pentru persoanele care nu au asigurare de sănătate

  • Publicat:

Vaccinurile anti-COVID nu vor mai fi gratuite, cel puțin pentru americani, potrivit unei declarații recente făcută de Xavier Becerra, secretarul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale al SUA. Reprezentanții guvernului american au declarat că vor face tot posibilul pentru ca prețul vaccinurilor anti-COVID să fie accesibil, însă decizia finală le aparține producătorilor.

Deocamdată, oamenii se pot vaccina gratuit în continuare, o decizie finală urmând să fie luată după o perioadă de tranziție și negocieri care poate dura câteva luni. Administrația Biden a asigurat vaccinuri anti-COVID gratuite pentru populație din decembrie 2020, costul total ajungând la peste 25 de miliarde de dolari, pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, potrivit unei analize Kaiser Family Foundation.

Foto: kff.org

Însă bugetul pentru anul în curs dedicat achiziționării acestora, de 9 miliarde de dolari, nu a fost aprobat de Congres. În consecință, persoanele care doresc să se vaccineze vor trebui să plătească sau să verifice dacă costul vaccinului este acoperit de asigurarea de sănătate, scrie medpagetoday.com

Citește și: 10 semne pe care le dă FLURONA. Cum te simți când ești infectat simultan cu gripă și COVID-19

Preț vaccin COVID: de la 30 la 130 de dolari/doză

În urmă cu câteva luni, compania farmaceutică Pfizer a anunțat că, odată ce guvernele nu vor mai achiziționa vaccinul anti-COVID, prețul acestuia va crește de la 30 de dolari/doză la 110-130 de dolari/doză. Un cost oarecum similar (80-100 de dolari/doză) îl are în vedere și compania farmaceutică Moderna.

Unii membri ai congresului american s-au declarat îngrijorați și dezamăgiți privind deciziile companiilor farmaceutice.

„Costul crescut al vaccinului anti-COVID va avea un impact major asupra asigurărilor de sănătate și mulți americani care nu sunt asigurați nu își vor mai permite vaccinul. Există riscul să crească mortalitatea cauzată de COVID din pricina lipsei de vaccinare”, a declarat senatorul Bernie Sanders într-o scrisoare deschisă adresată CEO-ului Moderna, Stéphane Bancel. „Vă scriu pentru a vă cere să reconsiderați decizia și să nu creșteți prețul vaccinului anti-COVID”, a mai spus acesta.

Un mesaj similar a fost adresat CEO-ului Pfizer, Albert Bourla, de către senatorii Elizabeth Warren și Peter Welch, care au declarat că „prețul crescut al vaccinurilor anti-COVID reprezintă o lăcomie mortală din partea companiei farmaceutice și va duce la decesul multor americani care nu au asigurare medicală sau nu își permit să cumpere vaccinul”.

În România, vaccinurile anti-COVID sunt în continuare gratuite pentru populație, cel puțin deocamdată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult