PREMIERĂ. Cercetătorii de la Universitatea Politehnica din București au creat un picior bionic controlat cu puterea gândului

  • Publicat:
PREMIERĂ. Cercetătorii de la Universitatea Politehnica din București au creat un picior bionic controlat cu puterea gândului
Foto: Colaj Youtube & Shutterstock

Cercetătorii de la Universitatea Politehnica din București au creat un picior bionic care poate fi controlat cu puterea minții.

Cu ajutorul unei căști neuronale speciale, echipată cu senzori care măsoară activitatea electrică a creierului și transmite semnale către un calculator ce le traduce în comenzi pentru proteză, gândurile pacientului pot fi preluate de piesa medicală și implementate ca mișcări reale.

„De câte ori noi gândim, creierul are o cu totul altă activitate electrică. Această informație, care este măsurată de senzori, se transmite către calculator și calculatorul face o conexiune între activitatea electrică și un anumit gând pe care noi îl asociem. Deci când gândim sus, are o anumită activitate electrică și se face această asociere, iar când gândim jos, altă activitate”, a declarat inginer Marius-Valentin Drăgoi, doctorand.

„Adevărul este că aceste comenzi au nevoie de antrenament. Mai mult antrenament înseamnă mai multă precizie pentru a controla aplicația. Majoritatea celor care au testat-o s-au simțit confortabil și relaxați când au folosit sistemul. Doar câțiva dintre utilizatori au simțit o mică presiune pe creier. Deci, în general, este ușor de folosit”, a adăugat inginer Haider Abdullah Ali, doctorand la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică UPB.

Costurile de fabricație ale piciorului bionic controlat cu puterea minții se ridică la peste 30.000 de euro.

La nivelul anului 2017, datele statistice indicau aproape 58 de milioane de persoane care trăiesc cu amputații ale membrelor, fiind necesare peste 75.000 de proteze (sursa: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0309364620972258)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân