Procedura care întârzie nevoia de protezare a genunchiului cu 10-15 ani. Ce este osteotomia și cum ajută la prevenirea gonartrozei

Gonartroza este o afecțiune a genunchiului care pune din ce în ce mai multe probleme, atât sistemului medical, cât și pacienților. Aflăm de la dr. Vlad Predescu ce este osteotomia și cum ajută această procedură la amânarea sau chiar eliminarea nevoii de protezare a genunchiului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Procedura care întârzie nevoia de protezare a genunchiului cu 10-15 ani. Ce este osteotomia și cum ajută la prevenirea gonartrozei
Foto: Shutterstock

Gonartroza este o afecțiune a genunchiului care pune din ce în ce mai multe probleme, atât sistemului medical, copleșit de numărul mare de cazuri, cât și pacienților, care sunt puși în situația neplăcută de a-și regândi stilul de viață atunci când se confruntă cu degradarea articulară. Practic, persoana aflată în suferință se află într-unul din stadiile gonartrozei, fie că vorbim de cel incipient, moderat sau, din nefericire, la nivelul avansat, atunci când singura opțiune devine protezarea.

Pentru a vedea, însă, cum putem preveni atingerea celui mai grav nivel de degradare, stăm de vorbă cu medicul ortoped Vlad Predescu, chirurg specializat în protezarea articulației genunchiului, cât și a șoldului.

Osteotomia – stoparea degradării cartilajului articular

În materialul de față vom căuta să identificăm una dintre cele mai eficiente metode de salvare și conservare a articulației genunchiului, înainte de a se ajunge într-o situație mult mai complexă, atât pentru pacient, cât și pentru medicul ortoped.

“În mod firesc, anatomia corpului uman ne arată că picioarele sunt drepte, existând poate mici abateri despre care nu e cazul să ne îngrijorăm. Dacă, însă, există acele picioare de “fotbalist, sau “călăreț”, crăcănate cum se spune în popor, afecțiunea medicală poartă numele de anomalie a axei mecanice a membrului inferior. Evident, această deformare generează o un efect inegal la nivelul genunchiului, în sensul că nu mai este o presiune uniformă la nivelul cartilajului. Iar efectul se vede în timp, după o anumită vârstă, sau dacă persoana respectivă a avut o activitate fizică intensă, de lungă durată, asemenea sportivilor de performanță”, precizează doctorul Predescu.

Acesta susține că cea mai potrivită metodă de prevenire a gonartrozei la pacienții de acest tip este osteotomia, o intervenție chirurgicală de realiniere a genunchiului.

În prezent, datorită perfecționării tehnicilor chirurgicale mai vechi, acestea au fost regândite și a apărut un concept nou, cunoscut sub numele de chirurgia de “prezervare a articulației genunchiului”.

Acesta este, în momentul de față, în opoziție cu tehnicile de protezare ale genunchiului și încearcă să mențină tinerețea articulației cât mai mult timp, întârziind, astfel, protezarea sau, în anumite cazuri, chiar evitând-o. Perfecționarea s-a făcut cu ajutorul digitalizării și introducerii planningurilor computerizate care analizează deformările osoase dar și cu ajutorul tehnicilor de printare 3D a unor instrumente ajutătoare.

Cum se desfășoară procedura de osteotomie

Osteotomia este o metodă chirurgicală de corectare a unei deformări a membrului inferior, printr-o intervenție asupra tibiei și, ceva mai rar, asupra femurului iar, în anumite cazuri excepționale, fiind nevoie să se intervină simultan asupra ambelor. În prezent, cea mai modernă formă de osteotomie este cea personalizată, intervenție care începe prin realizarea unui planning digital amănunțit al genunchiului și printarea 3D a ghidurilor create de computer pentru fiecare pacient în parte.

Astfel, această personalizare a intervenției chirurgicale permite medicului să realizeze o operație exact pe anatomia pacientului, cu abateri minime și cu acces la toate informațiile mecanice după care se realizează secțiunile osoase.

“În cadrul osteotomiei personalizate, folosim pregătirea preoperatorie cu ajutorul unui program digital de personalizare a intervenției. Vorbim despre un soft creat special care permite obținerea unui model virtual 3D corectat anatomic al genunchiului pacientului, pornind de la o tomografie computerizată a membrului inferior. Pe baza planului chirurgical, trecem la pasul următor, anume simularea intervenției chirurgicale și înregistrarea informațiilor de tăiere calculate. Ulterior, transpunerea în practică a informațiilor de tăiere se face cu ajutorul unor ghiduri obținute prin printarea 3D. Acestea urmează a fi folosite în timpul operației pentru efectuarea tranșelor osoase, pentru a respecta întocmai unghiurile calculate, precum și fixarea plăcilor”, descrie procedura doctorul Predescu.

Medicul menționează că osteotomia personalizată duce la evitarea erorilor chirurgicale, ajută la conservarea și chiar stoparea evoluției degradării articulare și permite pacienților să revină rapid la activitatea lor uzuală, inclusiv la practicarea unor sporturi considerate dure.

Prin prezervarea articulației genunchiului, majoritatea pacienților se poate întoarce la nivelul de activitate sportivă dinaintea apariției simptomelor dureroase. Intervenția făcută după toate procedurile moderne durează 40-50 de minute și, foarte important, nu este însoțită de pierderi sangvine care să necesite transfuzii.

De multe ori, această procedură este folosită simultan și cu alte intervenții, cum ar fi reconstrucția ligamentului încrucișat sau suturile de menisc. Incizia este de aproximativ 10 cm, iar durerile postoperatorii nu sunt de intensitate mare.

Cine este eligibil pentru osteotomie

În primul rând, persoanele care au o degradare articulară în stadiu incipient și, în urma vizitei la medicul ortoped, le este recomandată acest tip de intervenție. Vârsta ideală este între 30 și 60 de ani, cu o greutate corporală în limitele acceptabile, și care acuză dureri doar într-o parte a articulației genunchiului. Teoretic, sunt eligibili toți pacienții care au deformări ale axei mecanice a genunchiului, sub forma unor “paranteze” sau a literei “X” mai mult de patru grade și care încep să prezinte simptome sau semne ale degradării articulației. Trebuie precizat că o osteotomie personalizată realizată la momentul potrivit poate întârzia nevoia de protezare cu 10-15 ani.

În anumite cazuri, făcută la timp, înainte de a apărea pierderea completă a cartilajului sau a rupturilor meniscale, este posibil ca pacientul să nu mai aibă nevoie în viitor de protezarea genunchiului. Cât privește recuperarea, aceasta este mult mai simplă acum, dacă ne raportăm la o intervenție prin metoda clasică, când era necesară gipsarea membrului inferior și mersul în cârje o perioadă destul de mare de timp.

Prin evoluția tehnicilor chirurgicale, dar și a materialului de fixare, mai exact a plăcilor și șuruburilor utilizate, la ora actuală pacientul nu mai este imobilizat în aparat gipsat și poate să calce pe picior de a doua zi. Totuși, pentru primele 4-6 săptămâni, mersul se va face cu două cârje, călcând pe picior.

Conducerea mașinii poate începe la aproximativ o lună de la intervenție. Activitatea fizică obișnuită poate fi reintegrată în rutină la aproximativ 10-12 săptămâni, iar sportul intens, cu mișcări de impact, la șase luni. Dacă comparăm cu intervențiile de protezare, recuperarea este mai de lungă durată, dar miza acestei metode relativ nouă este tocmai de a evita protezarea și a păstra tinerețea articulației.

Înțelegând mai bine în ultimii ani importanța axului mecanic și valorile patologice ale acestuia, osteotomia s-a impus și în cazul altor proceduri și a reușit să explice de ce, în anumite situații în care operațiile au fost efectuate corect, acestea s-au deteriorat în timp peste previziunile inițiale. Un exemplu tipic este operația de revizie a ligamentului încrucișat anterior.

Astfel, dacă refacerea ligamentului încrucișat anterior nu este asociată și cu intervenția de corecție a axului mecanic, grefa folosită se va alungi pe parcursul timpului și va duce la reapariția instabilității pe respectivul genunchi. Un alt exemplu este cel reprezentat de tehnicile de reconstrucție a cartilajului articular.

Și în această situație, lipsa corecției axului mecanic duce la un rezultat nesatisfăcător pe termen lung. Datorită dezvoltării tehnologice din ultima perioadă, a scăzut semnificativ durata intervenției chirurgicale și acest lucru permite efectuarea mai multor proceduri în cadrul aceleiași operații. Iar consecința imediată este un confort mai mare pentru pacient și rezultate mai bune pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Vlad Predescu - medic ortoped
Doctorul Vlad Predescu este unul dintre cei mai apreciați specialiști ortopezi din România, având la activ numeroase intervenții chirurgicale realizate în premieră în țara noastră. Acesta este recunoscut ca o autoritate la nivel european în domeniul chirurgiei artroscopice și a chirurgiei ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân