Pneumonia omoară un copil la fiecare 39 de secunde. Boala poate fi prevenită prin vaccinare

11.11.2021
Pneumonia omoară un copil la fiecare 39 de secunde. Boala poate fi prevenită prin vaccinare
Sursa foto: Shutterstock

Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios căruia îi cad victime deopotrivă copii și adulți. Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilanțul cumplit al unei boli prevenibile și vindecabile care ucide însă anual sute de mii de copii cu vârsta mai mică de 5 ani. 

Pneumonia ucide mai mulți copii decât malaria, SIDA și rujeola la un loc. Peste 50% dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluării. Cu cu toate acestea, pneumonia este ușor de prevenit – prin vaccinare – și de tratat.

Cauzele pneumoniilor sunt multe și diverse. Pe de-o parte, sunt cele infecțioase – și vorbim de virusuri, bacterii, fungi. Pe de altă parte, sunt cauze neinfecțioase – de exemplu, radiații, substanțe chimice și chiar medicamente.

Cele mai frecvente sunt însă pneumoniile generate de virusuri și bacterii. Vorbim de pneumococul de la care vine și denumirea de pneumonie, de haemophilus, legionella și altele. Factorii de risc includ: vârstele extreme, sub 5 ani sau peste 65 de ani, comorbiditățile cronice, infecția virală respiratorie concomitentă sau, în antecedentele apropiate, fumatul, abuzul de alcool și chiar condițiile de trăi în locuințe supraaglomerate, neventilate, spune prof. dr. Voicu Tudorache, medic pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Copiii cu forme severe de pneumonie au nevoie de oxigen suplimentar. Nu puține sunt însă țările în care aparatele cu flux ridicat de oxigen sunt o raritate.

Baza tratamentului pneumoniei îl constituie antibioticele. Folosirea nejudicioasă a acestora a făcut ca, în unele zone, între 30 și 50% dintre cei infectați să dezvolte tulpini de pneumococ rezistente la penicilină. Din acest motiv, se folosesc adesea asocierile de antibiotice.

Majoritatea pneumoniilor sunt forme ușoare, tratabile în ambulator, sau moderate, necesitând tratament în spital. Totuși, 10% dintre pacienți dezvoltă o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă, adaugă medicul.

Ca și în cazul COVID-19, vaccinarea este cea mai eficientă soluție de prevenire a îmbolnăvirii. Cele mai îngrijorătoare semnale, precum și cele mai multe victime vin din comunitățile sărace, acolo unde apa este un lux sau poluarea depășește cu mult limitele admise.

Obiectivul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății este eliminarea deceselor cauzate de pneumonie până în 2030.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: