Ouăle de la raftul magazinelor cu etichete înșelătoare. Cum le recunoști pe cele mai periculoase

  • Publicat:
Ouăle de la raftul magazinelor cu etichete înșelătoare. Cum le recunoști pe cele mai periculoase
Ce înseamnă, de fapt, etichetele ouălor/ Foto: Shutterstock

Ouăle sunt printre alimentele de bază din dieta multora dintre noi. Nu e de mirare de ce: sunt bogate în proteine, sunt sățioase, au un gust plăcut și pot fi preparate în multe feluri. Este important astfel să știm ce cumpărăm, atunci când alegem produsele de la raft, mai ales în condițiile în care prețul ouălor a crescut cu cel puțin 50% în ultimul an, în România.

Producătorii de ouă îți transmit informații despre modul în care au fost crescute găinile, pe etichetele cofrajelor. Cu toate acestea, informația este uneori neclară sau te induce în eroare. Iată cum să înțelegi mai bine mesajul de pe etichetele ouălor.

Ce înseamnă cifra marcată pe ouăle de la raftul magazinelor

Una dintre diferențele vizibile dintre ele constă într-o cifră de la 0 la 3 marcată pe ele. Cifra 0 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologic, 1 reprezintă ouăle provenite de la găini ce au acces la o zonă în aer liber, 2 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute la sol în hale industriale și 3 reprezintă ouăle provenite de la găini ce trăiesc întreaga lor viață în cuști.

Ouăle marcate cu cifra 3 provin din sistemul de creștere care presupune ca păsările să trăiască în spații foarte mici denumite baterii. Acestea sunt cuști unde spațiul ce-i revine unei găini este similar dimensiunii unei coli A4. Din acest motiv, în țări precum Germania și Elveția cuștile au fost deja interzise și consumatorii din întreaga lume încep să conștientizeze importanța bunăstării animalelor din ferme.

Mesajele înșelătoare de pe cofrajul de ouă

Unul dintre mesajele care te induc în eroare este că sunt „ouă proaspete”. Aceste lucru înseamnă că ouăle nu au fost congelate, ceea ce este de la sine înțeles în cazul tuturor ouălor puse în vânzare. Ouăle în coajă nu ar trebui niciodată să fie congelate.

„Ouă de la găini crescute la fermă” – este iarăși o afirmație fără valoare. Toate găinile sunt crescute la fermă, inclusiv cele ce trăiesc în cuști, potrivit Consumer Reports.

„Ouă naturale”  este un alt mesaj deseori inscripționat pe cofrag. Multă lume confundă „natural” cu „organic”, însă aceste cuvinte au sensuri diferite. Potrivit definiției, ouăle sunt o hrană naturală, astfel că adăugarea cuvântului „natural”  nu aduce o informație suplimentară.

„Fără hormoni” – potrivit legii, găinile care produc ouă ce urmează să fie vândute nu pot primi hormoni. Astfel că producătorii care au acest mesaj inscripționat nu vând nimic diferit față de cei care nu au această specificație.

„Ouă organice” – asta înseamnă că ouăle au fost depuse de găini hrănite cu cereale crescute fără pesticide sintetice. Păsările nu sunt ținute în cuști și nu li se administrează antibiotice. Ele au acces la aer liber, dar asta poate însemna, de asemenea, că spațiul liber este unul restrâns sau doar o mică verandă din beton.

Cu ce sunt hrănite gâinile

Ouăle care provin de la găini crescute în aer liber şi hrănite cât mai natural sunt mult mai gustoase decât cele provenite de la găinile crescute intensiv şi îmbuibate cu tot felul de pastile, chimicale, făină de oase, nutreţuri concentrate etc.

Chiar dacă pe ambalaj se precizează că găinile au fost hrănite cu cereale, nu se precizează şi cu ce tip de cereale – poate fi soia sau porumb modificat genetic, caz în care ai mai fi tentat să cumperi ouăle respective?

Cele mai gustoase şi sănătoase ouă sunt cele provenite de la găini hrănite cu grâu, porumb, orzoaică, sorg şi ovăz.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân