De ce nu e bine să speli ouăle înainte de a le găti

  • Publicat:
De ce nu e bine să speli ouăle înainte de a le găti
Sursa foto: shutterstock

Dacă ai fost obișnuită să speli alimentele înainte de a le consuma sau a le găti, ei bine, află că această regulă nu se aplică pentru toate. Spre exemplu, ouăle nu se spală niciodată, conform specialiștilor. Iată de ce! 

Motivul pentru care nu trebuie să speli niciodată ouăle înainte de a le consuma

Ouăle sunt alimentele cel mai des folosite în bucătărie de către majoritatea gospodinelor. Și multe dintre ele chiar obișnuiesc să spele ouăle înainte de a le pune în frigider sau înainte de a le consuma. Acest gest însă, conform ultimelor studii, poate fi extrem de periculos și ne poate îmbolnăvi fără să ne dăm seama. 

De ce? Prin spălarea ouălor riscăm să provocăm ceea ce poartă denumirea de contaminare încrucișată. Practic, microorganismele de pe suprafața ouălor pot ajunge pe ustensilele pe care le folosim în bucătărie și ne pot contamina. 

Ouăle aflate în starea lor naturală capătă un înveliș fin numit cuticul. Acest cuticul se comportă precum o barieră împotriva germenilor și bacteriilor și nu permit pătrunderea lor în coajă și din coajă, implicit, în ou.  Lăsând ouăle nespălate, această barieră naturală rămâne și ea intactă. 

Un lucru de care trebuie să ținem cont în primul rând este de unde cumpărăm ouăle. Specialiștii ne recomandă să le achiziționăm doar din locuri unde acestea sunt ținute la rece, în frigider.

Producătorii, de asemenea, sunt și ei obligați, prin normele de sănătate, să curețe ouăle înainte de a le comercializa, însă cu ajutorul unor cârpe uscate și nu prin spălare.

Cum depozităm ouăle corect în frigider

Ouăle își patrează prospețimea până la trei săptămâni și pot fi folosite spre consum în deplină siguranță dacă sunt depozitate corect.

Acestea trebuie ținute doar la rece, la o temperatura constanța de 1-5 grade Celsius. Sub nicio formă acestea nu se păstrează la temperatura camerei, mai ales dacă această depășește 25 de grade Celsius.

De asemenea, locul ideal de depozitare este raftul din mijloc al combinei frigorifice și nu pe ușa frigiderului, chiar dacă aceasta este prevăzută cu spațiu dedicat. Pe raftul din mijloc, temperatura rămâne constantă chiar și atunci când deschidem des ușa frigiderului, timp în care, pe ușă, temperatura va fi mereu mai ridicată.

Cum verificăm dacă ouăle sunt proaspete

Pentru a verifica acest aspect, avem nevoie de un bol cu apă în care introducem oul crud. Dacă acesta se scufundă, atunci înseamnă că este proaspăt și numai bun de consumat. Dacă, în schimb, rămâne la jumătatea apei, nu este tocmai proaspăt, dar poate fi în continuare folosit în omlete, sosuri sau creme pentru prăjituri. Însă, dacă el plutește, sub nicio formă nu mai este bun de consumat! Este vechi și ar fi bine să fie aruncat!

Surse: Times Of India, Riders’s Digest, FDA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân