Oţetul, aliatul bolnavilor de diabet

Surprinzător, cercetările recente arată că alimentele acide, ca oţetul, pot proteja creierul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei.
04.09.2014
Oţetul, aliatul bolnavilor de diabet

Surprinzător, cercetările recente arată că alimentele acide, ca oţetul, pot proteja creierul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei.

Un studiu al oamenilor de ştiinţă italieni a demonstrat că adăugând numai 4 linguriţe de oţet (ca parte a unei vinegrete ce conţine şi două linguriţe de ulei de măsline) la o masă obişnuită, glucoza scade cu 30%.

Profesorul în nutriţie Jenni Brand-Miller, de la Universitatea Sidney, din Australia, a descoperit că toate tipurile de oţet, precum şi sucul de lămâie, sunt eficiente, însă oţetul din vin roşu este cel mai puternic.

Explicaţia: acidul din unele alimente încetineşte procesul digestiv sau rata de evacuare gastrică, atenuând creşterile rapide ale glicemiei.

Tot aciditatea explică de ce pâinea neagră are un indice al glicemiei scăzut în comparaţie cu alte tipuri de pâine: drojdia induce fermentarea, eliberând acid lactic. Şi iaurtul poate fi de folos în ţinerea sub control a glucozei, deoarece şi el conţine acid lactic.

Consumarea sucului de grepfrut sau de portocale poate micşora impactul produs de alimentele cu valoare glicemică ridicată, dar nu la fel de mult ca oţetul. Motivul: acizii cu masă moleculară mică, aşa cum sunt acidul acetic (din oţet) şi acidul lactic (din pâinea cu aluat dospit şi iaurt), încetinesc evacuarea gastrică mai mult decât aciziicu masă moleculară mare, ca acidul citric şi acidul malic din citrice.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: