OMS: „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”

  • Publicat:
OMS: „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”
Foto: Shutterstock

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că festivitățile de sărbători ar putea duce la „creșterea numărului de cazuri, sisteme de sănătate copleșite și mai multe decese”. OMS a oferit, de asemenea, o speranță că 2022 va fi anul în care pandemia, care a ucis deja peste 5,6 milioane de persoane în întreaga lume, se va încheia.

„Un eveniment anulat este mai bine decât o viață anulată”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit The Guardian.

Tedros a spus că varianta Omicron se răspândește mai rapid decât varianta Delta și provoacă infecții la persoanele deja vaccinate sau care s-au vindecat de boala Covid-19.

Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef al OMS, a adăugat că ar fi „nechibzuit” să se concluzioneze, pe baza primelor dovezi, că Omicron este o variantă mai blândă decât cele anterioare… având în vedere că numărul de cazuri crește, toate sistemele de sănătate vor fi puse la încercare”, a declarat Soumya Swaminathan jurnaliștilor de la Geneva, scrie Gândul, potrivit sursei citate.

Ea spune că varianta reușește să evite unele reacții imunitare, ceea ce înseamnă că programele de rapel care se desfășoară în multe țări ar trebui să fie orientate către persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

Omicron se răspândește mai rapid ca Delta

„Există acum dovezi consistente că Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât varianta Delta. Și este mai probabil ca persoanele vaccinate sau recuperate de Covid-19 să fie infectate sau reinfectate”, a declarat Tedros în cadrul briefingului.

Potrivit unui studiu realizat Imperial College London, riscul de reinfectare cu Omicron a fost de peste cinci ori mai mare și că nu a arătat niciun semn că ar fi mai blând decât Delta.

2022 ar putea fi anul în care pandemia se va încheia

Echipa OMS a oferit, de asemenea, o speranță că 2022 va fi anul în care pandemia, care a ucis deja peste 5,6 milioane de persoane în întreaga lume, se va încheia.

Ea a indicat spre dezvoltarea vaccinurilor de a doua și a treia generație, precum și spre dezvoltarea în continuare a tratamentelor antimicrobiene și a altor inovații.

„Sperăm să transformăm această boală într-o boală relativ ușoară, ușor de prevenit, ușor de tratat. Dacă putem menține transmiterea virusului la minimum, atunci putem pune capăt pandemiei”, a declarat Mike Ryan, cel mai înalt expert în situații de urgență al OMS, în cadrul briefingului. „Trebuie să continuăm până când cunoaștem originile, trebuie să forțăm mai mult pentru că ar trebui să învățăm din ceea ce s-a întâmplat de data aceasta pentru a (face) mai bine în viitor”, a spus el.

„2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei.”

De când a fost raportat pentru prima dată în Africa de Sud, în noiembrie, Omicron a fost identificat în zeci de țări.

Tedros a spus că tulpina pare să aibă capacitatea de a-și dubla numărul de infecții la fiecare 1,5 până la trei zile. „Este foarte rapid”.

El a subliniat că, indiferent de severitatea variantei, „numărul mare de cazuri… poate copleși sistemul de sănătate” și mai mulți oameni ar putea muri.

Peste 5,3 milioane de oameni au murit de la începutul pandemiei, deși se crede că numărul real este de câteva ori mai mare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?