8 recomandări ale OMS și UNICEF privind redeschiderea școlilor în pandemie. „Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele”

  • Publicat:
8 recomandări ale OMS și UNICEF privind redeschiderea școlilor în pandemie. „Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele”
Sursa foto: Shutterstock

Școlile din Europa și din Asia Centrală trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele, se afirmă într-o declarație comună a Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, care au emis un set de recomandări pentru revenirea în siguranță a elevilor la școală în contextul valului 4 al pandemiei de COVID-19, marcat de tulpina Delta, mult mai contagioasă decât precedentele variante și dominantă în Regiunea Europeană.

Majoritatea școlilor din Regiunea Europeană s-au închis în primul val al pandemiei, în aprilie 2020. Chiar dacă multe dintre ele s-au redeschis în septembrie, explozia de noi cazuri de infecție a dus la noi restricții și la revenirea școlii în online pe parcursul toamnei și iernii, chiar și spre primăvara acestui an.

Doar în Marea Britanie, peste 1 milion de copii au absentat din cauza COVID-19, fie pentru că au fost nevoiți să se autoizoleze la domiciliu, fie pentru că școlile lor au fost închise ca urmare a cazurilor numeroase de infecție cu SARS-CoV-2, scrie The Guardian.

Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie. Este vital ca școala să continue cu prezență fizică și fără întreruperi în întreaga Regiune Europeană. Acest lucru este extrem de important pentru educația, sănătatea mintală și abilitățile sociale ale copiilor, ca școlile să continue să îi formeze pe copii pentru a deveni membri fericiți și productivi ai societății, explică dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional al OMS pentru Europa.

Setul de recomandări ale OMS și UNICEF pentru cele 53 de state membre din Regiunea Europeană include:

  • disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 pentru cadrele didactice și pentru alți angajați din sistemul școlar ca parte a grupurilor-țintă în planurile naționale de vaccinare
  • vaccinarea categoriilor vulnerabile
  • vaccinarea copiilor în vârstă de minimum 12 ani care suferă de afecțiuni medicale ce îi expun unui risc crescut de a dezvolta simptome severe în cazul îmbolnăvirii de COVID-19
  • îmbunătățirea mediului școlar printr-o mai bună ventilare a claselor
  • clase mai mici acolo unde este posibil
  • distanțare fizică și igiena strictă a mâinilor
  • purtarea corespunzătoare a măștii de protecție
  • testarea regulată a copiilor și a personalului

Tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă și provoacă îngrijorare pe măsură ce se apropie noul an școlar. Cu cât transmiterea comunitară are o incidență mai ridicată, cu atât riscul de transmitere în școli este mai mare. În consecință, trebuie să depunem toți eforturi astfel încât să fie redusă transmiterea virusului. Și putem face acest lucru prin vaccinare!

Educarea copiilor într-un mediu școlar sigur, cu prezență fizică, trebuie să rămână principalul nostru obiectiv, pentru a nu-i priva de șansele pe care le merită pe deplin. Încurajăm toate statele să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să adopte măsuri de reducere a riscului de transmitere a COVID-19 și de răspândire a diferitelor tulpini, a adăugat dr. Hans Henri P. Kluge.

Toate studiile arată că schema completă de vaccinare anti-COVID reduce semnificativ atât riscul de a contracta virusul SARS-CoV-2, cât și pe cel de a dezvolta forme grave ale bolii, care pot duce inclusiv la deces.

Reamintim că vaccinurile anti-COVID de la Pfizer și Moderna pot fi administrate în siguranță și copiilor cu vârste peste 12 ani.

Pandemia nu s-a terminat. Copiii și adolescenții nu mai trebuie să piardă un an. Ei au fost victimele tăcute ale pandemiei, iar cei marginalizați au fost loviți cel mai puternic. Vaccinarea și măsurile de protecție ne pot ajuta să nu revenim la cele mai sumbre zile ale pandemiei, când populația a trebuit să treacă prin măsuri de carantină, iar copiii au avut întreruperi în procesul de învățare, a declarat pentru The Guardian Philippe Cori, Director Regional Adjunct în cadrul Biroului Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

O școală este mai mult decât o simplă clădire. Este un loc în care se învață, se stă în siguranță și se joacă, un loc situat în centrul comunităților noastre. Când școala este închisă, copiii pierd șansa de a învăța și de a-și petrece timp cu prietenii lor, putând fi expuși violenței în familie. Pandemia a înrăutățit o situație care era deja inacceptabilă. Trebuie să ne asigurăm că școlile se redeschid și că rămân deschise în condiții de siguranță, a adăugat Philippe Cori.

În România, doar 2,1% dintre adolescenți s-au vaccinat împotriva COVID-19, potrivit datelor European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Copiii sunt și ei expuși la infectare și pot transmite COVID-19. Alege să-i vaccinezi pe ai tăi pentru a se bucura în siguranță de copilărie!” este mesajul noului clip de promovare a vaccinării împotriva COVID-19.

Realizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu sprijinul UNICEF, spotul video se adresează părinților și reprezentanților minorilor, cei peste 12 ani care sunt eligibili pentru vaccinare cu Pfizer sau Moderna.

„Vaccinarea anti-COVID-19 este voluntară, iar decizia de vaccinare a minorilor aparține în totalitate părinților. Acest material se adresează părinților. Dacă părinții ar fi mai responsabili, cu siguranță și copiii lor ar fi mai în siguranță”, spune dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân