Obiceiul după masă care „curăță” zahărul din sânge. Durează 2 minute să scazi glicemia

  • Publicat:
Obiceiul după masă care „curăță” zahărul din sânge. Durează 2 minute să scazi glicemia
Cum să reduci nivelul glicemiei după masă/ Foto: Shutterstock

Se știe deja că e bine să ne plimbăm după masă pentru a ajutat digestia și pentru a scădea glicemia. Acesta este un obicei al mediteraneenilor, cunoscuți pentru stilul de viață sănătos și longeviv. Cercetătorii au descoperit acum că acest simplu obicei are un impact mai mare asupra zahărului din sânge, decât se credea inițial.

Despre stilul de viață mediteranean s-au scris cărți, s-au făcut studii și s-au creat diete. Totul pentru că pare că mediteraneenii au descoperit formula cea mai sănătoasă de a trăi. Dieta Mediteraneană reduce riscul de diabet, colesterolul crescut, bolile vasculare, accidentul vascular cerebral și câteva tipuri de cancer. Pe lângă acestea, dieta întărește oasele, îmbunătățește sănătatea creierului, scăzând riscul de demență și depresie și ajută la pierderea în greutate.

Plimbarea ușoară, după masă, scade glicemia

Mai mulți cercetători de la Universitatea Limerick, din Irlanda au vrut să vadă ce alte obiceiuri sănătoase mai putem prelua de la mediteraneeni, pentru a duce o viață mai sănătoasă. Ei au descoperit că simplu fapt că ne ridicăm în picioare după masă ar putea avea un efect benefic.

„Ridicatul în picioare, de-a lungul zilei și după masă, reduce glucoza cu aproximativ 9.51% în comparație cu statul jos îndelungat. Cu toate aceste, plimbările ușoare, de-a lungul zilei, reduc glucoza din sânge cu 17.01% în comparație cu statul prelungit”, a spus Aidan Buffey, co-autor al studiului, potrivit CNN.

Aceste rezultate sugerează că plimbările scurte și ușoare pot reduce nivelul de glucoză din sânge.

Cum să ai nivelul de insulină mai stabil după masă

Participanții la studiu au fost rugați să stea în picioare și să se plimbe între 2 și 5 minute, la fiecare 20-30 de minute, de-a lungul zilei.

Cercetătorii au descoperit că impactul asupra glucozei după masă este mai mare atunci când o persoană se plimbă, chiar și foarte puțin, decât atunci când doar stă în picioare. Nivelul de zahăr din sânge crește în mod normal după masă, însă atunci când o persoană se plimbă puțin, acesta începe să scadă, treptat, iar nivelul de insulină este mai stabil decât atunci când o persoană stă în picioare sau în șezut, potrivit studiului.

Nivelul crescut de glucoză din sânge poate fi un factor de risc pentru apariția diabetului sau bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că glicemia crește la 60-90 de minute după masă, astfel că e bine ca plimbarea să fie efectuată cât mai repede după masă.

Mișcarea ajută la „curățarea” zahărului din sânge

Mușchii au nevoie de glucoză ca să funcționeze, astfel că mișcare ajută la „curățarea” zahărului” din sânge – motiv pentru care mulți atleți au o dietă bogată în carbohidrați înaintea unei curse maraton.

Cei care vor să îmbunătățească și mai mult nivelul de glicemie din organism și starea fizică cu totul, sunt îndemnați să facă exerciții fizice 150 de minute pe săptămână. Ei vor avea astfel un risc cu 33% mai mic de mortalitate – din orice cauză – decât cei inactivi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân