O singură doză de suc pe zi crește riscul de cancer cu 20%, arată un nou STUDIU

  • Publicat:
O singură doză de suc pe zi crește riscul de cancer cu 20%, arată un nou STUDIU
Sursa foto: profimedia

Consumul regulat de suc acidulat sau băuturi dulci crește riscul de cancer, conform unui studiu amplu realizat de o echipă de cercetători din Franța, citează The Guardian.

Un pahar de suc pe zi crește simțitor riscul de cancer

Consumul de băuturi dulci și acidulate a crescut notabil în ultimele decenii, la nivel mondial. Și chiar dacă, până recent, acest fapt era asociat cu riscul de obezitate, astăzi specialiștii ne mai dau o veste proastă: consumul de sucuri reprezintă un factor major și în declanșarea cancerului.

O echipă de cercetători din Franța au efectut un studiu, iar rezulatele sunt îngrijorătoare.

„Am constatat că sporirea consumului de băuturi îndulcite a fost asociată pozitiv cu riscul de cancer în general şi cu cel mamar”, au notat autorii cercetării publicate în British Medical Journal (BMJ).

„Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, în medie, a consumului de băuturi îndulcite, echivalentă cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doză standard, este asociată cu o creştere de 18% a riscului cancer”, au mai adăugat aceștia.

Riscul este similar indiferent că vorbim de băuturi îndulcite (cu sau fără acid) sau de suc de fructe, fără adaos de zahăr. Ambele tipuri de băuturi sunt asociate cu un risc mai ridicat de cancer în general.

Studiul nu a detectat, însă, nicio asociere între consumul de băuturi îndulcite şi riscul de cancer.

Autorii au mai spus că deși studiul lor nu a identificat modul în care consumul de băuturi carbogazoase îndulcite predispune la apariția cancerului, unele explicații includ obezitatea, creșterea masivă a glucozei din sânge și acumularea de grăsimi la nivelul organelor.

„Zahărul este cel care pare să joace rolul principal în această asociere cu cancerul”, fapt ce nu ar putea fi explicat decât prin creşterea în greutate a participanţilor la studiu.

Obezitatea este o cauză bine cunoscută pentru nici mai mult nici mai puțin de treisprezece tipuri de cancer, însă acest studiu recent a subliniat faptul că și persoanele slabe prezintă un risc mai mare în cazul în care consumă cantități considerabile de sucuri dulci și/sau acidulate.

„Supraponderalitatea şi creşterea în greutate ar putea să nu fie singurii factori declanşatori ai asocierii dintre băuturile dulci şi riscul de cancer”, au conchis autorii studiului.

Surse: The Guardian, CNN

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân