BOALA care poate fi ameliorată dacă mănânci PIZZA în fiecare săptămână

Dacă este preparată cu ingrediente proaspete, așa cum o prepară italienii, pizza poate ameliora simptomele produse de artrita reumatoidă, arată un studiu.
  • Publicat:
BOALA care poate fi ameliorată dacă mănânci PIZZA în fiecare săptămână
Foto: envato

Pizza este unul dintre preparatele favorite ale multor persoane din întreaga lume și, cum mulți se gândesc că intră în categoria „junk food”, află că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă este preparată cu ingrediente proaspete, așa cum o prepară italienii, pizza poate ameliora simptomele produse de artrita reumatoidă, arată un studiu.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase producând inflamații și umflături, scrie NHS.

Este o afecțiune pe termen lung care produce dureri articulare, iar în prezent, nu există un tratament care să o vindece. Este nevoie să fie diagnosticată și tratată timpuriu astfel încât să previi deteriorarea articulară pe termen lung.

Oamenii de știință din Italia, locul de origine al acestui preparat, au descoperit că dacă mănânci cel puțin jumătate de pizza o dată pe săptămână poți reduce durerile provocate de boală cu până la 80%.

Experții susțin că acest lucru se întâmplă datorită proprietățile antiiflamatorii pe care le au anumite ingrediente. Aceste efecte benefice provin de la mozzarella, uleiul de măsline și sosul de roșii.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în Nutrients, experții au analizat consumul de pizza în dietă cu 365 de participanți cu artrită reumatoidă, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Participanții care au mâncat jumătate de pizza mai mult de o dată pe săptămână au raportat o reducere a durerii comparativ cu participanții care au mâncat pizza de două ori pe lună.

Steroizii și fizioterapia sunt principalele forme de tratament pentru această afecțiune. Potrivit NHS nu există dovezi care să sugereze că anumite schimbări alimentare pot îmbunătăți artrita reumatoidă.

NHS recomandă pacienților cu artrită reumatoidă să urmeze dieta mediteraneană, fiind o dietă antiinflamatorie, deoarece include fructe, legume, leguminoase, nuci, cereale, pește și grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline.

Studiile sugerează că o dietă colorată poate reduce și riscul bolilor cardiovasculare, cancer și alte probleme de sănătate.

Artrita reumatoidă: semne și simptome

Simptomele artritei pot diferi în funcție de tipul de artrită pe care o ai și poate afecta pacienții de orice vârstă. Este important să mergi la medic atunci când:

  • ai dureri articulare, sensibilitate, rigiditate articulară
  • inflamații articulare
  • restricții la mișcări
  • piele roșie și caldă în jurul articulațiilor afectate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: