Ingredientul care reprezintă un factor de risc pentru cancer. Înlocuiește zahărul

Un nou studiu sugerează că ingerarea îndulcitorilor artificiali reprezintă un factor de risc pentru cancer.
  • Publicat:
Ingredientul care reprezintă un factor de risc pentru cancer. Înlocuiește zahărul
Ingredientul care reprezintă un factor de risc pentru cancer. Înlocuiește zahărul

Cu siguranță ai trecut prin situația asta: intri într-un magazin pentru că vrei să-ți cumperi rapid ceva de băut, ajungi în fața raftului și, cel mai probabil optezi pentru o băutură care conține ingrediente pe care nu le cunoști. Unele dintre ele îți pun sănătatea în pericol fără să-ți dai seama de asta. Un nou studiu sugerează că ingerarea îndulcitorilor artificiali, care se regăsesc de cele mai multe ori în sucuri și energizante, reprezintă un factor de risc pentru cancer.

În studiul publicat în luna martie în jurnalul PLOS Medicine, cercetătorii au examinat informațiile obținute în urma chestionarii a 100.000 de adulți francezi, despre nutriție și sănătate. După o perioadă de opt ani, au comparat cum au fost afectați în urma consumului de îndulcitori artificiali și la ce tipuri de cancer erau expuși.

Studii anterioare au asociat consumul de îndulcitori artificiali cu o creștere a inflamațiilor și glicemiei, dar și cu creșterea riscului de sensibilitate la insulină. Acesulfame-K, un înlocuitor al zahărului folosit de multe ori în aceste băuturi carbogazoase, a fost asociat riscului de cancer și intoleranței la glucoză. Potrivit FDA, aspartamul, la rândului lui un înlocuitor al zahărului, se regăsește în gume, cereale, anumite băuturi, iar Ace-K în deserturi congelate, dulciuri, băuturi și produse de panificație.

Autorii studiului au notat că nu se știe sigur dacă aceasta este o relație cauzală, adică șansele de a face cancer nu ar putea fi direct rezultate de consumul acestor îndulcitori artificiali.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân