O fetiță de 11 luni a murit din cauza unui medicament administrat de mama sa, „primit pe stradă”. Femeia nu a consultat înainte prospectul, pentru că nu știe să citească

  • Publicat:
O fetiță de 11 luni a murit din cauza unui medicament administrat de mama sa, „primit pe stradă”. Femeia nu a consultat înainte prospectul, pentru că nu știe să citească
Foto: Shutterstock

O femeie din județul Alba a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru uciderea din culpă a fetiței sale, în vârstă de doar 11 luni, scrie ZiarulUnirea.

Copila a murit din cauza administrării unui supozitor intra-rectal cu Tramadol, medicament interzis copiilor sub 14 ani. Conform prospectului, acest medicament face parte din categoria opioidelor, fiind indicat pentru tratamentul durerilor de intensitate moderată – severă, acute şi cronice.

Mama i-a administrat copilei de 11 luni un medicament primit pe stradă

Mama fetiței nu știe să scrie și să citească și spune că nu ar fi avut cum să aibă cunoștință de contraindicațiile scrise pe prospectul medicamentului, dar și-a recunoscut greșeala și regretă enorm fapta comisă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fetița a primit inițial un medicament contra febrei, dar pentru că simptomele au persistat, mama copilei i-a administrat un medicament „primit pe stradă, de la o femeie”, fără a cere opinia unui medic sau a unui alt cadru medical.

„La o oră neprecizată, inculpata a procedat la administrarea de Nurofen sirop minorei, în cantitate aproximată de aceasta la un sfert din seringă – dispozitiv special asemănător unei siringi, fără ac, care însoțește flacoanele de Nurofen sirop pentru copii – cu scopul de a îi scădea febra.

În jurul orei 20:00 din aceeași zi, observând că nu a scăzut febra minorei, inculpata, fără a cere opinia unui medic sau a unui alt cadru medical, din proprie inițiativă, a procedat la administrarea unui supozitor intra-rectal cu Tramadol 100 mg victimei. Despre proveniența acestui medicament, în calitate de suspectă, femeia a declarat că l-a primit de la o femeie, pe stradă, cu câteva zile înainte de a proceda la administrarea acestuia către victimă”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Citește și: 7 semne că sugarul are o formă complicată de boală respiratorie. Febra și tusea nu se numără printre ele!

Fetița a murit din cauza intoxicației cu Tramadol

A doua zi dimineața, femeia și soțul ei au constatat că fetița „nu se trezește”, era inconștientă, așa că au chemat salvarea prin serviciul 112. Echipajul de ambulanță s-a deplasat la fața locului și a încercat resuscitarea victimei timp de 40 de minute, dar eforturile personalului medical nu au avut succes, la ora 10:02 fiind declarat decesul fetiței.

La fața locului s-a deplasat o echipă operativă din partea Poliției, ocazie cu care a fost dispusă și s-a efectuat cercetarea locului faptei. Examinarea cadavrului victimei minore nu a decelat urme vizibile de violență, iar cu acea ocazie s-a procedat la ridicarea a 3 supozitoare de Tramadol în folie de aluminiu, dintre care o poziție desigilată. La dosar s-a dispus și efectuat o expertiză medico-legală de autopsiere a victimei minore, concluziile acesteia fiind fără echivoc – moartea victimei a fost violentă și s-a datorat intoxicației acute cu Tramadol.

Semnele de intoxicație cu Tramadol sunt: tulburări ale conştienţei (inclusiv comă), convulsii cerebrale generalizate, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, pupile îngustate sau dilatate, insuficienţă respiratorie. În cazurile severe de intoxicaţie cu pierderea conştienţei şi respiraţie superficială, trebuie administrată naloxonă, iar în convulsii cerebrale, diazepam intravenos.

S-a apreciat că este dincolo de orice îndoieli faptul că nu a fost niciun moment intenția inculpatei să producă prin fapta sa un rezultat tragic, cum ar fi moartea propriului copil. Potrivit propriilor declarații, inculpata nu știe să scrie și să citească, așa încât și dacă ar fi avut la dispoziție prospectul medicamentului nu ar fi putut să își dea seama de contraindicația expresă din cuprinsul acestuia de a nu fi administrat copiilor sub 14 ani, se mai precizează în rechizitoriu.

Citește și: Virusul respirator sincițial face ravagii în rândul copiilor mici. Dr. Mihai Craiu: Se chinuie să respire, cu geamăt și frecvență foarte mare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân