O femeie perfect sănătoasă de 44 de ani a suferit un infarct major în sala de sport. Ea crede că de vină e un cheag de sânge căpătat în urma infecției cu coronavirus

  • Publicat:

Ratona Harr, o instructoare de spinning din Kentucky, a suferit un infarct major numit de americani „făcătorul de văduve” sau widow maker, deoarece afectează cu precădere bărbații.

Femeia nu avea nicio problemă de sănătate, nu fuma, mânca foarte sănătos, făcea zilnic mișcare prin natura meseriei și nu suferea de obezitate, diabet sau hipertensiune, factori de risc implicați în apariția infarctului miocardic cu care s-a confruntat.

Ea crede că de vină ar fi „un cheag de sânge căpătat în urma infecției cu coronavirus, din august 2020”. De asemenea, într-o postare pe pagina de Instagram, femeia a menționat că „nu eram vaccinată împotriva COVID la momentul producerii infarctului, respectiv în 2021”.

Blocaj 100% în artera principală a inimii

Femeia spune că în timp ce preda orele obișnuite de spinning a simțit „o explozie” în piept. Apoi, când a întins mâna după o greutate, a observat că brațul stâng îi amorțise. La scurt timp, a început să transpire abundent și să respire cu dificultate.

În acel moment o altă femeie din sala de sport a apelat numărul unic de urgență pentru că și-a dat seama că este vorba despre ceva grav.

Echipa medicală care a ajuns la fața locului a recunoscut semnele infarctului și a dus-o pe femeie de urgență la spital. Acolo, medicii i-au montat două stenturi la inimă, deoarece s-a constatat că femeia avea un blocaj de 100% în artera principală a inimii.

Citește și: Care este diferența dintre stimulator cardiac și stent la inimă

„Făcătorul de văduve”, un tip de infarct miocardic fatal, apare atunci când fluxul de sânge este complet blocat în artera descendentă anterioară stângă.

Acest tip de infarct este fatal în aproape 90% din cazuri, deoarece starea victimei se agravează rapid. În cazul Ratonei, apelul de urgență a fost făcut la ora 8:56, iar la 9:33 medicii deja îi montau cele două stenturi la inimă.

Potrivit American Heart Association, semnalele de avertizare ale infarctului pot include durere sau presiune în piept, brațe, spate, gât, maxilar sau stomac, dificultăți de respirație, transpirații reci, greață și amețeală.

Ce a simțit cu 3 zile înainte de infarct

Femeia a supraviețuit, însă acum încearcă să îi facă și pe alți oameni conștienți de semnele acestui tip de infarct. Ea spune că înainte cu 3 zile de producerea infarctului a simțit presiune și disconfort la nivelul pieptului, dar nu a acordat atenție acestui simptom.

„Dacă aș fi mers la medic în acea zi când nu m-am simțit bine, probabil aș fi putut evita toate lucrurile care s-au întâmplat ulterior”, a declarat Ratona Harr pentru today.com.

Femeia a avut nevoie de o lungă perioadă de recuperare, dar suferă în continuare de insuficiență cardiacă congestivă, o afecțiune progresivă cronică ce afectează puterea de pompare a mușchilor inimii.

Ea continuă să predea ore de spinning și yoga, dar are grijă să își mențină ritmul cardiac sub 150 de bătăi pe minut, pentru a evita complicațiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân