Cercetătorii confirmă: consumul de junk food poate provoca depresie

Cele mai recente cercetări științifice confirmă o legătură de cauzalitate între consumul de junk food și depresie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cercetătorii confirmă: consumul de junk food poate provoca depresie
Profimedia

Cele mai recente cercetări științifice confirmă o legătură de cauzalitate între consumul de junk food și depresie. În contrapondere, o dietă echilibrată și sănătoasă are un impact pozitiv asupra sănătății mintale.

Astfel, pentru a clarifica încă de la început, consumul ocazional de junk food precum hamburgeri sau cartofi prăjiți nu provoacă depresie clinică. Însă, abuzul de junk food, pe de altă parte, ar putea avea acest impact asupra organismului.

Alimentele prăjite, bogate în sare, zaharuri rafinate și grăsimi saturate sunt alimente dintotdeauna trecute pe lista cu pericole care afectează chiar și sistemul nervos.

Mai mult, cercetările științifice confirmă că poate exista o corelație directă între consumul acestor tipuri de alimente și apariția anumitor afecțiuni specifice precum depresia sau anxietatea.

Rezultatele studiului despre mâncarea fast-food

Studiul „Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression” (publicat în revista Public Health Nutrition), a scos la iveală un rezultat tulburător în ceea ce privește consumul regulat de junk food.

Potrivit cercetătorilor, consumatorii care obișnuiesc să mănânce alimente precum hamburgeri, cârnați și pizza au cu 51% mai multe șanse de a dezvolta depresie decât persoanele care nu mănâncă niciodată fast-food sau consumă rar.

Fast Food și inflamaţia

Consumul de fast-food produce inflamație în organism din cauza bacteriilor intestinale rele produse de aceste alimente. De aceea, coordonatorii studiului recomandă combaterea acestui tip de inflamație printr-o alimentație sănătoasă – o dietă echilibrată poate contracara simptomele depresiei și anxietății și poate preveni bolile neurodegenerative.

Citește și: Ştiai că inflamaţia cronică poate duce la depresie? Iată cum o poţi ţine sub control

Soluția: dieta mediteraneană

În concluzie, pe baza noilor confirmări, consumul excesiv de junk food trebuie evitat, mai ales și din perspectiva impactului negativ pe care îl poate avea asupra sănătății mintale, prin inflamațiile produse în organism.

Una dintre cele mai sănătoase diete din întreaga lume este cea în stil mediteranean, care contribuie direct la combaterea inflamației și susține sănătatea intestinului și a creierului. Alimente precum legumele, fructele, uleiul de măsline, peștele și cerealele integrale (cele care definesc o dietă mediteraneană) reduc în proporții semnificative afecțiunile precum depresia și anxietatea.

Citește și: Cel mai eficient tratament împotriva depresiei, anxietății: studiu

Sursă: msn.com

„Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression”, publicat în Public Health Nutrition

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân