Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani. Jumătate din pacienți nu urmează un tratament

  • Publicat:
Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani. Jumătate din pacienți nu urmează un tratament
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu apărut recent în revista medicală The Lancet arată că mai mult de jumătate dintre persoanele cu hipertensiune nu urmează un tratament medical pentru această afecțiune și se expun astfel unui risc major de apariție a bolilor cardiovasculare. Același studiu relevă faptul că numărul cazurilor de hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019. 

Potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care suferă de hipertensiune și nu se tratează prezintă un risc extrem de crescut de a dezvolta complicații ale inimii, creierului și rinichilor.

Hipertensiunea este una dintre cauzele majore de îmbolnăvire și de deces la nivel mondial. În fiecare an sunt înregistrate peste 8,5 milioane de decese la nivel global asociate în mod direct cu tensiunea arterială ridicată.

Riscul de complicații și de deces poate fi redus semnificativ dacă se urmează tratamentul indicat de medic pentru hipertensiune, afirmă profesorul Majid Ezzati, cercetător în cadrul Imperial College din Londra.

În prezent, peste 720 de milioane de persoane cu hipertensiune nu urmează un tratament medical. Asta, deoarece fie nici măcar nu știu că suferă de această afecțiune, deci nu au încă un diagnostic, fie nu sunt complianți la tratamentul recomandat de medic.

Datele studiului citat arată că tratamentul ar putea să reducă numărul infarctelor cu 20-50%, iar pe cel al accidentelor vasculare cerebrale cu 35-40%.

De asemenea, savanții trag un semnal de alarmă. Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune la nivel mondial s-a dublat în 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019.

Deși cauza principală rămâne în continuare creșterea procentului populației îmbătrânite, s-a observat și un „transfer” din țările bogate spre țările sărace. Cu alte cuvinte, în țările cu venituri mari se constată o scădere a prevalenței hipertensiunii, în vreme ce în țările cu venituri mici și medii se înregistrează o rată mai crescută a populației cu hipertensiune.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat cu această ocazie liniile directoare pentru tratamentul farmacologic al hipertensiunii la adult, care cuprind noi recomandări pentru personalul medical în scopul gestionării eficiente a acestei afecțiuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân