Motivul pentru care bolnavii de Alzheimer nu își mai recunosc persoanele apropiate

13.11.2021
Motivul pentru care bolnavii de Alzheimer nu își mai recunosc persoanele apropiate
Sursa foto: Shutterstock

Boala Alzheimer afectează abilitatea persoanelor de a recunoaşte feţele apropiaților, arată un nou studiu al cercetătorilor canadieni. Din acest motiv oamenii care suferă de această formă de demenţă nu mai sunt capabili să identifice persoanele foarte apropiate lor, cum ar fi membrii familiei.

Oamenii de ştiinţă speră că prin intermediul acestor noi descoperiri vor fi capabili să descopere noi căi de tratament pentru încetinirea acestei afecţiuni neurodegenerative.

Studiul are la bază ideea că fiinţele umane au capacitatea de a identifica rapid o persoană văzându-i chipul într-o imagine. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit că boala Alzheimer afectează percepţia holistică.

Bolnavii de Alzheimer recunosc cu ușurință obiectele, dar nu și chipurile

Echipa de cercetare a comparat două grupuri de oameni în vârstă, unii care aveau Alzheimer şi unii care erau sănătoşi. Cercetătorii au vrut să vadă care sunt diferenţele în ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor şi maşinilor în poze care le erau arătate fie în poziţie normală, fie cu susul în jos.

Rezultatele au arătat că ambele grupuri au avut performanţe relativ egale în ceea ce priveşte identificarea imaginilor când acestea erau aşezate cu susul în jos.

În cazul imaginilor aşezate normal, oamenii cu Alzheimer s-au mişcat mai încet şi au făcut mai multe greşeli decât indivizii sănătoşi. Bolnavii de Alzheimer care au participat la studiu au identificat cu uşurinţă maşinile, care nu necesită percepţie holistică.

Acest lucru sugerează că boala cauzează probleme în ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor în mod special, a explicat medicul Sven Joubert, unul dintre autorii studiului.

Acest tip de dereglare a fost identificată şi în cazul celor cu Alzheimer în stadii incipiente.

Incapacitatea de recunoaştere a membrilor familiei poate afecta atât persoana care suferă de demenţă, cât şi persoanele din anturajul acesteia.

Pe lângă dificultăţile în materie de memorie, persoanele cu demență se confruntă cu probleme când vine vorba despre percepţia vizuală.  Studiul nostru arată care este impactul pe care această boală îl are în ceea ce priveşte recunoaşterea facială, a explicat dr. Laura Phipps.

Cercetarea arată că oamenii care suferă de Alzheimer pot avea probleme în ceea ce priveşte construirea unei imagini în mintea lor şi că acest lucru nu ţine neapărat de problemele de memorie.

Este important ca oamenii de ştiinţă şi medicii să înţeleagă simptomele complexe pe care oamenii cu demenţă le au, pentru că aceste lucruri vor ajuta, în viitor, la diagnosticare şi tratament.

Cu cât demenţa evoluează, aceasta afectează creierul şi, în concluzie, diferite părţi ale acestuia, resposabile cu diferite sarcini precum vorbirea, orientarea sau planificarea timpului. Studiul nostru sugerează că dificultăţile apărute în procesul de recunoaştere a feţelor poate fi cauzat atât de pierderile de memorie, cât şi de schimbările la nivelul centrelor vizuale care nu mai procesează imaginile faciale aşa cum ar trebui.

Sunt necesare mai multe studii care să ne ajute să îmbunătăţim terapia, astfel încât să îi putem ajuta pe bolnavii de Alzheimer să îşi menţină relaţiile cu cei dragi, a explicat medicul James Pickett, directorul de cercetare din cadrul Societăţii pentru Alzheimer.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Un medic avertizează: și vegetarienii pot acumula grăsime în ficat