Mirosul sănătos al vaginului: poate semăna cu cel al unei beri IPA sau al monedelor

  • Publicat:
Mirosul sănătos al vaginului: poate semăna cu cel al unei beri IPA sau al monedelor
Mirosul sănătos al vaginului/ Foto: Shutterstock

Un vagin sănătos poate mirosi în diverse feluri – cel floral nu se numără printre ele.

Am văzut cu toții reclamele la absorbante care miros a flori, însă acesta este doar un exemplu că mulți au înțeles total greșit cum funcționează vaginul.

Mirosul corporal este deseori influențat de ce mănânci, ce haine porți, starea sănătății, medicamentele pe care le iei, secreții și prezența bacteriilor. Acest lucru se aplică și la mirosul vaginal.

Înțelegerea tipurilor de mirosuri e absolut necesară pentru fiecare femeie.

Dr. Jane Minkin, cu o experiență de peste 30 de ani în sănătatea femeilor, ne-a detaliat cu toată precizia medicală – dar fără jargonul specific – ce miros al vaginului este normal și când trebuie să ne adresăm specialistului, scrie Healthline.

Mirosul fermentat

Mirosul ușor înțepător, fermentat sau acid al vaginului este foarte comun. Unii îl compară cu mirosul alimentelor fermentate. De fapt, iaurtul și unele beri acre conțin același tip de bacterii bune care domină un vagin sănătos: Lactobacilli.

Dacă are un miros surprinzător de asemănător cu IPA pe care au consumat-o în weekend, nu e cazul să-ți faci griji.

Mirosul de cupru asemănător monedelor

Multe femei raportează un miros metalic precum al monedelor. Cel mai des, nu e un motiv de îngrijorare. În cazuri rare, ar putea reprezenta o problemă mai serioasă.

Acest tip de miros apare de obicei, la sfârșitul menstruației sau dacă vaginul a fost în contact cu lichid seminal. În cazul  din urmă, nivelul pH-ului a fost modificat, lucru ce poate provoca mirosul metalic.

Dacă observi însă sângerări ce nu au legătură cu menstruația și mirosul metalic continuă cu mâncărime și secreții anormale, cel mai bine e să consulți un medic.

Mirosul dulce de melasă

Un al miros normal este cel dulce, ce te duce cu gândul la fursecurile proaspăt coapte. Mai exact, un miros puternic și cu aromă de pământ.

Mirosul chimic, asemănător clorului

Un miros similar înălbitorului sau amoniacului ar putea reprezenta mai câteva lucruri diferite. Uneori, ar putea fi un motiv pentru a merge la medic. Vaginoza bacteriană este o infecție foarte frecventă. Printre simptomele acesteia se numără:

  • Mirosul urât sau de pește
  • Secreție gri, albă sau verde
  • Mâncărime
  • Senzație de ardere în timpul urinării

Mirosul neplăcut similar unor ierburi afumate

Nu, nu ți se pare doar ție. Mulți oameni găsesc asemănări între mirosul corporal și marijuana. Din păcate, nu există încă o explicație științifică pentru asta.

Acest tip de miros apare din cauza glandelor sudoripare din zona genitală.

Atunci când ești stresată sau simți anxietate, glandele apocrine produc un fluid lăptos. De la sine, acest lichid este inodor. Dar când intră în contact cu abundența bacteriilor vaginale, de pe vulvă, poate apărea această aromă înțepătoare.

Mirosul de pește

Probabil ai auzit despre mirosul vaginal anormal descris ca cel de pește. De fapt, peștele proaspăt nu ar trebui să miroasă deloc. Descompunerea peștilor este cea mai potrivit comparație.

Motivul? Trimetilamina, care este compusul chimic responsabil atât pentru aroma distinctă a peștilor putrezi, cât și pentru unele mirosuri vaginale anormale.

În cazuri rare, mirosul de pește indică o afecțiune mai gravă.

Mirosul putred ca un organism în descompunere

Un miros putred care stârnește dezgust nu ai cum să nu-l remarci. Deseori mirosul nu este de la vagin, ci de la ceva ce a rămas în vagin: un tampon uitat.

Dr. Minkin spune că este perfect sigur să scoți singură tamponul uitat.

Cu toate acestea, dacă mirosul persistă, e necesar să te adresezi medicului ginecolog.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”