Un nou medicament ar putea preveni mii de atacuri de cord și accidente vasculare, anual

  • Publicat:
Un nou medicament ar putea preveni mii de atacuri de cord și accidente vasculare, anual
Un medicament ar putea preveni infarctul și AVC/ Foto: Shutterstock

Cercetătorii speră că au descoperit un nou tratament eficient pentru infarct și accident vascular cerebral. Este nevoie însă de mai multe teste pentru a se asigura că este un succes. Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în România.

Un medicament care a fost deja aprobat pentru utilizare ar fi eficient pentru tratarea bolilor la inimă datorită efectului său de a inversa acumularea depozitelor de grăsime din artere. Acesta ar preveni astfel, anual, mii de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit unui studiu publicat de JAHA.

Medicamentul, cisteamină, este deja utilizat pentru a ajuta la conservarea funcțiilor rinichilor, însă acum s-a constatat că tratează și ateroscleroza – acumularea de depozite de grăsime în artere – în experimentele făcute pe șoareci.

Cheagurile de sânge pot duce la atacuri de cord și AVC

Când colesterolul LDL se acumulează pe pereții arterelor se formează plăci. Atunci când acestea se rup, pot provoca cheaguri de sânge care pot bloca arterele vitale, rezultând astfel atacuri de cord și AVC.

Inițial, cercetătorii au descoperit că colesterolul LDL poate fi oxidat în „pungi” mici acide numite lizozomi. Cisteamina ar avea puterea să oprească sau chiar să inverseze acest proces dăunător pentru organism.

„Potențialul acestui medicament de a proteja împotriva infarcturilor și a AVC și, în cele din urmă, de a salva vieți a depășit așteptările noastre. Speram că va face ca plăcile să crească într-un ritm mai lent, însă am fost uimiți să constatăm că a inversat procesul”, a spuns David Leake, profesor la Universitatea Reading.

Dimensiunile plăcilor s-au redus cu până la 50%

Studiile pe șoareci au arătat o reducere de 32 până la 52% a dimensiunilor plăcilor, în funcție de partea aortei afectată – cea mai mare arteră din corp.

Cisteamina a scăzut cantitatea de grăsimi oxidate cu 73% și a redus celulele albe inflamatorii din sânge cu 55%.

Mai mult de atât, medicamentul a crescut suprafața de celule musculare netede cu 85%, reducând astfel șansele de rupere a plăcilor și de a provoca un cheag de sânge.

Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca acest compus chimic să fie folosit pentru tratarea bolilor de inimă. Oamenii de știință estimează că acest lucru s-ar întâmpla în următorii 10 ani.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”