Medicamentul banal care poate provoca decesul copiilor. Se găsește în toate farmaciile din România

  • Publicat:
Medicamentul banal care poate provoca decesul copiilor. Se găsește în toate farmaciile din România

Atenție la dozele prea mari de Paracetamol, un medicament care există aproape în toate casele. „Nu le dați copiilor doze prea mari de Paracetamol”, avertizează dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.

Potrivit specialistului, cantitățile mari de Paracetamol pot duce la toxicitate hepatică sau chiar la decesul copiilor mici.

Câte comprimate de Paracetamol sunt toxice pentru copii

Prezent la lucrările Congresului Național de Pediatrie, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, medicul Mihai Craiu a atras atenția că Paracetamolul este unul dintre cele mai periculoase medicamente pentru ficat, o doză prea mare putând duce la moartea copilului.

„Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră, părinții, și de luat la serviciu, pentru noi, doctorii (cum a zis memorabil colega mea, doamna Conferențiar Tatiana Ciomârtan), vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite”, a transmis Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Experții avertizează că doar 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kilograme pot cauza decesul micuțului.

„Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, domnul Profesor Coriolan Ulmeanu. Lucrarea domniei sale plasează Paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului. O doză de peste 200 mg/ kilogram la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kilograme”, a adăugat dr. Craiu.

Cum se tratează intoxicația cu Paracetamol

Dacă părinții i-au dat copilului o doză prea mare de Paracetamol sau micuțul a înghițit accidental mai multe comprimate, este obligatoriu să se solicite ajutor medical de urgență!

Iată care sunt sfaturile medicului pediatru Mihai Craiu în cazul în care un copil a înghițit o supradoză de medicament:

„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie), mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea Paracetamolului în sânge…

Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului, sub coaste în partea dreaptă, sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări), iarăși trebuie mers urgent la spital.

Nu este totul pierdut. Se poate doza Paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina.”

De asemenea, medicul atrage atenția că Paracetamolul nu se administrează preventiv!

„Trebuie să dăm doar doza corectă (10, maximum 15 mg/ kilogram), nu mai mult. Și doar dacă există febră PLUS altceva: stare de tău, dureri mari etc. Nu dăm paracetamol preventiv!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân