Ficatul doare în partea dreaptă, sub coaste, când e încărcat cu grăsime. Ce alte semne pot apărea

Durerea de ficat este resimțită adesea ca o înțepătură sau senzație de înjunghiere în partea din dreapta a abdomenului, imediat sub coaste.
  • Publicat:

Uneori, durerea de ficat este însoțită de dificultăți de respirație (senzație de sufocare, de lipsă de aer) și se poate extinde la nivelul spatelui sau umărului drept. Dacă ai astfel de simptome în mod repetat, ar fi bine să te adresezi medicului pentru o serie de investigații, deoarece pot ascunde diverse suferințe ale ficatului.

La nivel mondial, bolile hepatice afectează una din 30.000 de persoane. Potrivit celui mai recent raport Global Burden of Disease, bolile de ficat sunt a cincea cauză de deces în lume și a doua cauză de mortalitate prin boli digestive.

Ce boli se pot ascunde în spatele durerii de ficat

Printre posibilele cauze ale durerii de ficat se numără:

Durerea resimțită la nivelul ficatului poate semnala însă și probleme cu pancreasul, rinichii sau vezica biliară. De aceea este important să mergi la medic și să afli care este cauza durerii, pentru ca mai apoi să urmezi un tratament corespunzător!

Ce alte simptome pot însoți durerile de ficat

Atunci când ficatul suferă și nu își mai îndeplinește funcțiile, apar tot felul de manifestări, durerea de ficat fiind doar una dintre ele. Iată la ce alte simptome trebuie să fii atent:

Ce analize de ficat trebuie să faci

După o examinare fizică a abdomenului, eventuala constatare a inflamației în zonă și clasicele întrebări ale medicului privind stilul de viață (regim, fumat, consum de energizante, tratamente urmate etc.,), este posibil să ți se recomande câteva analize de sânge, plus o ecografie abdominală.

Analizele au rolul de a identifica valorile anormale ale anumitor enzime și includ:

  • Alaninaminotransferaza ALT (TGP)
  • Aspartataminotransferaza AST (TGO)
  • Fosfataza alcalina (ALP)
  • Albumină şi proteine totale
  • Bilirubina
  • Gama-glutamiltranspeptidaza (GGT)
  • Lactat dehidrogenază (LD)
  • Timpul protrombinei (PT)

Odată descoperită cauza durerii de ficat și a celorlalte simptome ce o pot însoți, medicul va putea să îți prescrie un tratament adecvat pentru refacerea ficatului. Ține cont însă că principala măsură nu constă în administrarea de medicamente sau suplimente, ci regimul alimentar sărac în grăsimi și zahăr.

Redu la minimum consumul de carne roșie, pune accentul pe carne slabă de pui, curcan, pește, bogată în proteine de calitate, adaugă la fiecare masă legume proaspete, consumă citrice, lactate și ceaiuri cu efect regenerator. Firește, adio alcool, fumat, pastile luate la întâmplare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian