Medicament 100% compensat pentru astm sever necontrolat și dermatită atopică

09.02.2022
Medicament 100% compensat pentru astm sever necontrolat și dermatită atopică
Sursa foto: Shutterstock

Începând cu 1 februarie 2022, pacienții adulți și adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2 pot beneficia de un medicament compensat 100%, care poate contribui semnificativ atât la creșterea calității vieții pacienților, cât și la reducerea poverii clinice și economice a acestei afecțiuni.

Medicamentul conține substanța activă dupilumab și poate fi administrat numai la recomandarea medicului curant, pe bază de prescripție medicală. De asemenea, poate fi indicat și pacienților cu dermatită atopică moderată spre severă (adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste) sau dermatită atopică severă la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

Dermatita atopică moderată spre severă este caracterizată de erupţii cutanate care acoperă o mare parte din corp şi poate include manifestări precum mâncărimi intense şi persistente, uscăciunea, crăparea şi înroşirea pielii, precum şi formarea de cruste şi supuraţii.

Persoanele cu dermatită atopică moderată spre severă se confruntă cu simptome intense, uneori insuportabile, care le pot afecta major calitatea vieții. S-a demonstrat că acest medicament ajută la curăţarea pielii şi la gestionarea mâncărimii intense cauzate de boală, a declarat dr. Julie Block, Preşedinte şi Chief Executive Officer al National Eczema Association cu prilejul aprobării acestuia, în anul 2017, de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA).

Între 5% și 10% dintre pacienții cu astm bronșic suferă de astm sever necontrolat

Astmul bronșic este o afecțiune pulmonară cronică determinată de inflamația căilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer.

Majoritatea persoanelor cu astm bronșic își pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele sau corticosteroizii orali.

Se estimează că între 5% și 10% dintre pacienți suferă însă de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei și calității vieții acestora.

Persoanele cu astm bronșic sever necontrolat se confruntă cu:

  • respirație dificilă și șuierătoare
  • tuse
  • scăderea funcției pulmonare

De asemenea, pacienții prezintă un risc crescut de apariție a exacerbărilor grave și imprevizibile, care le pot pune viața în pericol și care le pot induce sentimente de îngrijorare și frustrare.

Accesul la acest medicament reprezintă un pas înainte în controlul astmului la pacienții eligibili pentru terapie biologică. Rezultatele studiilor clinice sunt încurajatoare. Conform acestora, dupilumab reduce cu până la 72% rata anuală a exacerbărilor severe care pot pune viața în pericol, diminuând sau chiar eliminând nevoia de a administra corticosteroizi orali. Funcția pulmonară este îmbunătățită rapid și într-un mod susținut.

Până la 75% dintre pacienți au rată bună de răspuns în ceea ce privește respirația, somnul și abilitatea de a participa la diverse activități. Sunt rezultate foarte importante, care pot prelungi și îmbunătăți semnificativ viața pacienților care suferă de această afecțiune cronică, afirmă prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumologie.

Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Cum îi sunt afectați plămânii bebelușului dacă mama fumează încă din sarcină Fumatul dăunează grav sănătății. Chiar și pentru copiii încă nenăscuți pot apărea consecințe dacă mama fumează în sarcină sau dacă este expus apoi în fragedă copilărie la fum de țigară. De altfel, toată viața putem îmbolnăvi plămânii dacă fumăm ori fumăm pasiv. Despre cum sunt afectați plămânii copiiilor mamelor fumătoare am stat de vorbă cu prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie. CSÎD: De ce avem nevoie de plămâni? Dr. Roxana Maria Nemeș: Plămânii sunt principalul furnizor de oxigen al organismului. Venim pe lume respirând și fără plămâni nu putem să trăim. CSÎD:Ce riscă bebelușii a căror mamă fumează în sarcină? Dr. Roxana Maria Nemeș: Este un risc foarte important pentru bebeluș. În viața intrauterină depindem 100% de cordonul ombilical, practic devenim responsabili de ceea ce livrăm bebelușului. Această expunere la fumat este foarte nocivă pentru cel mic, deoarece se poate ajunge la posibile tulburări neurologice ulterioare, hipoxemii intrauterine, afecțiuni respiratorii cronice printr-o lipsă de dezvoltare armonioasă a plămânilor. CSÎD: Ce se poate întâmpla cu un bebeluș care trăiește într-o casă de fumători, unde se fumează în casă? Dr. Roxana Maria Nemeș: Chiar dacă unele mămici nu au fumat în perioada sarcinii, dar se reapucă după naștere de fumat, se riscă afecțiuni ale plămânilor copiilor. Plămânul nu se maturizează imediat după naștere, ci continuă să crească mulți ani după aceea. CSÎD: Când putem vorbi despre plămâni perfect dezvoltați la copii? Dr. Roxana Maria Nemeș
Prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie

50-70% dintre pacienții adulți cu astm au inflamație de tip 2

Conform estimărilor specialiștilor, 50% până la 70% dintre pacienții adulți cu astm sever au inflamație de tip 2, care joacă un rol important în astmul necontrolat, contribuind la creșterea exacerbărilor și scăderea funcției pulmonare.

Dupilumab este de fapt un anticorp monoclonal complet uman care blochează timpuriu inflamația de tip 2 și care determină îmbunătățirea rapidă și susținută a funcției pulmonare.

Rezultatele raportate de pacienți în studiile clinice au arătat o îmbunătățire a somnului, capacitatea de a-și relua activitățile fizice și reducerea numărului de vizite la camera de gardă din cauza exacerbărilor severe.

Astmul  sever necontrolat reprezintă o povară nu doar pentru pacienți și familiile acestora, ci și pentru sistemul de sănătate. Inflamația de tip 2 stă și la baza altor boli, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoza nazală sau dermatita atopică. Din această cauză sunt frecvente situațiile în care pacienții cu astm sever necontrolat suferă în paralel de una sau mai multe dintre aceste afecțiuni, ceea ce îngreunează semnificativ gestionarea lor de către echipa medicală.

În plus, numărul de spitalizări este considerabil mai mare și nevoile de îngrijire sunt multiple, punând presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate. Avem convingerea că acest medicament va contribui semnificativ atât la creșterea calității vieții pacienților cu astm sever necontrolat, cât și la reducerea poverii clinice și economice a acestei afecțiuni, în prezent, la nivel global, aflându-se în tratament cu dupilumab peste 15.000 de pacienți, a declarat Doina Mușetescu, General Manager în cadrul companiei farmaceutice care produce medicamentul.

Dupilumab este recomandat pentru tratamentul de lungă durată în astmul sever. Necesitatea continuării tratamentului trebuie stabilită cel puțin anual, în funcție de evaluarea pe care medicul o efectuează pacientului, în urma evaluării nivelului de control al astmului.

Medicamentul este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 300 mg sau stilou injector 200 mg și poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât și prin autoadministrare la domiciliu.

Totuși, un pacient își poate autoadministra sau persoana care îngrijește pacientul poate administra subcutanat medicamentul, dacă medicul curant stabilește că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală.

Referințe

  1. Menzies-Gow, A., Canonica, GW., Winders, T.A. et al. A Charter to Improve Patient Care in Severe Asthma. Adv Ther 35, 1485–1496 (2018). https://doi.org/10.1007/s12325-018-0777-yAdv
  2. Busse WW, Kraft M, Rabe KF, et al. Understanding the key issues in the treatment of uncontrolled persistent asthma with type 2 inflammation. Eur Respir J 2021; 58: 2003393 [DOI: 10.1183/13993003.03393-2020].
  3. Global Initiative for Asthma. Global Strategy For Asthma Management and Prevention, 2017. Available from ginasthma.org.
  4. Rezumatul Caracteristicilor Produsului, data revizuirii iunie 2021, https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/dupixent-epar-product-information_ro.pdf
  5. Ford L, Corren J, Kuna P, et al. Dupilumab reduces exacerbations and improves lung function in uncontrolled, moderate-to-severe asthma patients across prior historical exacerbation subgroups in the phase 3 LIBERTY ASTHMA QUEST study.
  6. Seys AF, Scheers H, Van den Brande, P, et al. Cluster analysis of sputum cytokine-high profiles reveals diversity in T(h)2-high asthma patients. Respir Res. 2017;18(1):39. doi: 10.1186/s12931-017-0524-y
  7. Castro M, et al. N Engl J Med. 2018;378:2486–2496
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi