Materia cenușie din creier, diminuată de consumul de cafea?

Materia cenușie a cafegiilor își pierde din volum. Altfel spus, cafeaua consumată în exces ar putea să ne... prostească.
19.02.2021
Materia cenușie din creier, diminuată de consumul de cafea?

Materia cenușie ar putea fi diminuată ca urmare a consumului excesiv de cafea, arată un nou studiu. Însă și sucurile sau energizantele care conțin cafeină pot avea același efect, atrag atenția cercetătorii.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, datorită efectelor sale energizante. Dar o nouă cercetare indică faptul că, atunci când este consumată în exces, cafeaua ar putea să ducă la scăderea coeficientului de inteligență. Cu alte cuvinte, ar putea să ne… prostească.

Concluzia aparține oamenilor de știință elvețieni de la Universitatea Basel. Aceștia au invitat 20 de persoane tinere și sănătoase – care obișnuiau să consume zilnic cafea – să participe la un experiment.

Voluntarii au fost rugați să ia, timp de 10 zile, capsule cu cafeină și să nu mai bea cafea pe parcursul experimentului. La sfârșitul studiului, ei au făcut IRM cerebral.

În următoarele 10 zile, participanții au luat din nou capsule, dar de data aceasta placebo, fără să știe aceste lucru. La finalul perioadei, li s-a făcut, din nou, IRM cerebral.

În ambele experimente, savanții au monitorizat calitatea somnului participanților, prin înregistrarea activității electrice cerebrale (electroencefalogramă – EEG).

Materia cenușie a cafegiilor își pierde din volum

Și acum vine partea interesantă! Comparația datelor a indicat faptul că profunzimea somnului participanților a fost aceeași, indiferent dacă luaseră capsule cu cafeină sau placebo. În schimb, cercetătorii au remarcat o diferență semnificativă în materia cenușie, în funcție de cine ce a luat.

După 10 zile de placebo, respectiv de abstinență de la cafeină, materia cenușie a fost mai pronunțată, într-un volum mai mare, decât în perioada în care luaseră capsule cu cafeină, spune dr. Carolin Reichert, autoarea studiului publicat recent în jurnalul Cerebral Cortex.

Diferența a fost semnificativă, mai ales la nivelul hipocampusului, o regiune din creier care controlează memoria, învățarea și echilibrul.

Rezultatele noastre nu înseamnă neapărat că acest consum de cafeină are un impact negativ asupra creierului. Dar consumul zilnic al acestei substanțe afectează evident aparatul nostru cognitiv, ceea ce ar trebui să dea naștere unor studii ulterioare, adaugă Reichert.

În plus, spun specialiștii, materia cenușie se poate „regenera”. În sensul în care procesul este reversibil – deci dacă ne abținem de la cafea o perioadă, ne putem „reface” IQ-ul.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cea mai bună pâine pentru slăbire: pastila de dietă