Manifestație Greenpeace împotriva mașinilor Diesel: „Avem dreptul la aer curat!”

12.11.2020

Mai mulți activiști Greenpeace au atras atenția, printr-un protest inedit în Stuttgart, oraș din Germania care găzduiește fabricile auto Mercedes-Benz și Porsche, că poluarea cauzată de mașinile Diesel are un impact major asupra sănătății populației. Stuttgart este unul dintre cele mai poluate orașe ale lumii, alături de Beijing, Delhi și Roma.

Cei 40 de activiști s-au îmbrăcat în costume albe morphsuits imprimate cu imaginea unor plămâni și au realizat un număr artistic în care imită persoanele care suferă de boli respiratorii din cauza poluării și au nevoie de măști de oxigen.

De asemenea, activiștii au purtat pancarte pe care scria „Vrem aer curat acum!”, „Lăsați-ne să respirăm!”, „Avem dreptul la aer curat!”

Evenimentul Greenpeace a avut loc în februarie 2018, iar un an mai târziu, în aprilie 2019, autoritățile din Stuttgart au interzis circulația vehiculelor cu motoare diesel care corespund normelor de emisii Euro 4, interdicție valabilă și pentru proprietarii unor astfel de automobile care locuiesc în oraș.

Poluarea cauzată de mașinile diesel afectează sever plămânii

Un studiu realizat în perioada 2009-2014 a arătat că poluarea încetinește dezvoltarea plămânilor copiilor și este un factor major de risc în instalarea cancerului de plămâni, dar și a altor afecțiuni respiratorii în rândul adulților.

Potrivit acestui studiu, capacitatea pulmonară a copiilor – care se dezvoltă până la 18 ani și apoi se deteriorează cu vârsta – scade cu aproximativ 5% în zilele în care poluarea cu oxizi de azot depășește limitele legale.

În cazul copiilor care ajung la maturitate cu o capacitate pulmonară deja redusă, riscul de moarte prematură și afecțiuni pulmonare este mai mare, atrage atenția Chris Griffiths, autor principal al studiului și profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.

Creștem o generație de copii cu capacitate pulmonară redusă. Acest lucru reflectă o industrie auto care a înșelat consumatorul și guvernul central, care în continuare nu acționează decisiv pentru a asigura că orașele reduc traficul, a declarat Griffiths pentru theguardian.

Studiul este primul de acest fel realizat într-un oraș în care poluarea cu diesel este o problemă semnificativă, iar cercetătorii atrag atenția că rezultatele au implicații pentru orașe din întreaga lume.

Cercetătorii recomandă doctorilor să vorbească cu părinții ai căror copii au probleme pulmonare și să-i sfătuiască să nu locuiască în zone cu poluare ridicată, dacă este posibil, și să limiteze expunerea copiilor la aer poluat.

Director OMS: Poluarea aerului este „noul tutun”

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului cauzează 7 milioane de morți premature în fiecare an și este o urgență de sănătate publică globală: 90% dintre copiii lumii respiră aer poluat.

Copiii sunt în special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afecțiuni neurologice, astm, probleme cardiace și nașteri premature.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că poluarea aerului este „noul tutun” și că simplul act de a respira pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică