Mănânci prea mult zahăr? Are 45 de efecte negative asupra sănătății tale

Potrivit unui nou studiu, există cel puțin 45 de motive foarte importante care să te convingă să reduci consumul de zahăr adăugat.
  • Publicat:
Mănânci prea mult zahăr? Are 45 de efecte negative asupra sănătății tale
Iată cele 45 de efecte negative ale zahărului asupra sănătății tale

Cercetări amănunțite au identificat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să avertizeze populațiile de peste tot din lume asupra pericolelor la care se expun.

Aceștia recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane. Iar reacția a venit după ce au fost analizate peste 8.000 de studii (73 de meta-analize).

Consumul ridicat de zahăr adăugat a fost asociat cu riscuri semnificative cu 45 de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, astm, carii, depresie și deces timpuriu.

Zaharurile libere — tipul de zahăr pe care s-au concentrat autorii studiului — sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor, zahărul de masă și alți îndulcitori; cele care se găsesc în mod natural în siropuri, miere, suc de fructe, suc de legume, piureuri, paste și produse similare.

Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în lactate sau în fructele și legumele întregi.

„Studii ca cel de care vorbim sunt utile pentru ca pacienții să înțeleagă că schimbările aparent mici, cum ar fi eliminarea excesului de zahăr, băuturile îndulcite cu zahăr, pot avea o îmbunătățire semnificativă și pozitivă a sănătății”, a declarat doctor Leana Wen pentru CNN, medic de urgență și profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington.

Legătura dintre zahăr și boală

Conform studiului, consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu obezitatea, care este un factor de risc puternic pentru diferite tipuri de cancer. Același lucru este valabil și pentru bolile cardiovasculare.

„Aportul de zahăr adăugat poate promova inflamația în organism, ceea ce poate provoca stres inimii și vaselor de sânge, și implicit creșterea tensiunii arteriale”, a declarat pentru CNN cercetătorul Brooke Aggarwal.”

Aggarwal, profesor asistent de științe medicale în divizia de cardiologie de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, nu a fost implicat în studiu.

Alimentele foarte procesate, ce pot conține o mulțime de zaharuri libere, cresc inflamația, care poate fi și un factor de risc pentru depresie.

Picăturile de zahăr din sânge declanșează creșteri ale insulinei, adică destabilizarea glicemiei, ceea ce pe termen lung poate cauza probleme de sănătate grave.

Reducerea aportului de zahăr

Descoperirile – corelate cu informațiile deja existente și expuse de către Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca oamenii să limiteze aportul de zahăr adăugat la mai puțin de 25 de grame, sau aproximativ 6 lingurițe, pe zi.

Iar alimentele care conțin cea mai mare cantitate de zahăr sunt biscuiții, gogoșile (o gogoașă are în jur de 15 până la 30 de grame de zahăr), mierea, dar și unele fructe.

Autorii recomandă, de asemenea, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție (aproximativ 200 până la 355 mililitri) pe săptămână.

Citește și: Alimente-capcană care par bune la dietă, dar te îngrașă. Ascund multe calorii și cantități mari de sare și zahăr

Citește și: Care este tipul de zahăr ce îți îmbolnăvește inima, conform cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie

Citește și: Ce se întâmplă cu nivelul colesterolului dacă renunți la zahăr. 7 efecte benefice asupra organismului

Sursă: edition.cnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân