Care este tipul de zahăr ce îți îmbolnăvește inima, conform cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie

Nu neapărat cantitatea de zahăr pe care o consumi îți poate răni inima, ci tipul de zahăr pe care îl consumi poate duce la boli de inimă, sugerează un nou studiu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care este tipul de zahăr ce îți îmbolnăvește inima, conform cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie
Envato

Nu neapărat cantitatea de zahăr pe care o consumi îți poate răni inima, ci tipul de zahăr pe care îl consumi poate duce la boli de inimă, sugerează un nou studiu.

Pericolul zahărului adăugat în alimente

Consumul de alimente care au o mulțime de „zaharuri libere” a crescut semnificativ riscul bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Ei au descoperit că riscul crește în funcție de cât de multe „zaharuri libere” consumă o persoană pe zi.

„Zaharurile libere” sunt definite ca fiind cantitatea de zahăr adăugat unui aliment de către producător, bucătar sau consumator, plus zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri sau sucuri de fructe sau legume în care structura celulară a alimentelor a fost ruptă sau modificată.

Zaharurile liber nu includ și zaharurile care se găsesc în mod natural în fructe, legume sau lactate.

Citește și: Valorile normale ale glicemiei pe categorii de vârstă: copii, adulți, bătrâni. Cum se modifică nivelul zahărului în sânge în funcție de momentul zilei

„Cercetarea noastră demonstrează importanța luării în considerare a tipului și sursei de zaharuri consumate atunci când se evaluează asocierile dintre zahăr și sănătatea cardiovasculară”, a spus cercetătoarea Rebecca Kelly, de la Oxford Population Health, într-un comunicat de presă.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu cele care există deja în diverse alimente în mod natural, cum ar fi cele din fructe sau legume, combinate cu un aport mai mare de fibre poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare”, a continuat cercetătoarea Rebecca Kelly.

Rezultatele studiului privind zahărul și bolile cardiovasculare și AVC

Studiul a fost publicat săptămâna aceasta în revista BMC Medicine. Cercetătorii au examinat datele medicale a peste 100.000 de persoane din Marea Britanie, pentru a determina modul în care dieta zilnică a influențat riscul apariției bolilor de inimă și apariția accidentului vascular cerebral, pe parcursul a 9 ani. Intervalul de vârstă studiat a fost cuprins între 37 și 73 de ani.

„Cel mai mare risc de apariție a bolilor cardiovasculare s-a remarcat în rândul persoanelor care consumau aproximativ 95 de grame de zaharuri libere pe zi, sau altfel spus 18% din cantitatea de calorii consumate zilnic”, a declarat cercetătorul Cody Watling, doctorand la Universitatea din Oxford, pentru NBC News.

Un consum mare de „zaharuri libere” a fost asociat și cu un nivel crescut al trigliceridelor (acel un tip de grăsime care provine din uleiuri și alte grăsimi pe care le consumăm), dar și cu un surplus de calorii de care corpul nu are nevoie imediat. Nivelul ridicat al trigliceridelor (definit ca mai mult de 150 de miligrame pe decilitru) crește riscul bolilor de inimă.

American Heart Association recomandă ca zaharurile adăugate consumate zilnic să nu depășească 6% din numărul total de calorii necesare pe zi.

Mai mult, autorii studiului au anunțat că rezultatele obținute confirmă și cercetări anterioare care au constatat deja legătura directă dintre consumul de fibre alimentare și protejarea inimii și a creierului: cu cât o persoană consumă în dieta zilnică mai multe fibre alimentare, cu atât riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare scade.

Îți poți lua necesarul de fibre alimentare consumând fructe, legume și cereale integrale.

Fibrele sunt nutrienţi importanţi care oferă numeroase beneficii organismului. Ele reprezintă componentele din plante care nu se digeră şi nu se absorb, trecând practic nemodificate prin tubul digestiv, dar sunt absolut necesare pentru funcţionarea normală a tractului digestiv şi a întregului organism uman.

Află mai multe despre fibre aici: Totul despre fibrele alimentare şi beneficiile lor pentru sănătate

Studiul realizat de către oamenii de știință de la Oxford nu a identificat și sursele majore de zaharuri libere din dietele oamenilor.

Sursă: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân