Testul care poate identifica virusurile respiratorii în doar 5 minute

Primul test de diagnostic din lume dezvoltat pe baza inteligenței artificială: poate identifica virusurile respiratorii cunoscute deja în doar cinci minute.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Testul care poate identifica virusurile respiratorii în doar 5 minute
Envato

Cercetătorii de la Oxford University au dezvoltat primul test de diagnostic din lume pe baza inteligenței artificială, test ce poate identifica virusurile respiratorii cunoscute deja în doar cinci minute, dintr-un singur tampon nazal sau din gât.

Noul test ar putea înlocui metodele actuale care, fie se limitează la identificarea unui singur tip de infecție, cum ar fi testul imunologic cu flux lateral pentru COVID-19, fie sunt teste de laborator care necesită mai mult timp, fie sunt dintre cele rapide, dar mai puțin precise.

Noua metodologie de detectare și identificare a virusurilor este descrisă – de către studentul Nicolas Shiaelis și profesorul Achillefs Kapanidis, membri ai Departamentului de Fizică, precum și de doctor Nicole Robb de la Universitatea Warwick, lector invitat al Departamentului de Fizică Oxford –, într-o lucrare publicată în revista ACS Nano.

Lucrarea demonstrează cum inteligența artificială poate îmbunătăți semnificativ eficiența, acuratețea și poate diminua timpul necesar nu numai pentru a identifica diferite tipuri de virusuri, ci și pentru a face diferențierea clară între tulpinile acestora.

Rezultatele studiului

Autorii studiului au colaborat cu reprezentanți ai Spitalul John Radcliffe pentru a valida noua metodă de testare considerată una revoluționară prin combinarea etichetării moleculară, viziunea computerizată și învățarea automată.

Creând astfel o platformă imagistică de diagnosticare universală care analizează direct proba pacientului, și poate identifica agentul patogen prezent în doar câteva secunde – asemănător cu software-ul de recunoaștere facială, doar că pentru germeni.

Testul ar putea identifica virusul Covid-19, dar poate ajuta și la diagnosticarea mai multor infecții respiratorii în 5 minute, cu o precizie de 97%.

„Numărul cazurilor cu infecții respiratorii au atins niveluri record în această iarnă, implicit a crescut numărul persoanelor care solicită ajutor medical. Această realitate la care se adaugă blocajele produse de pandemia de Covid-19, lipsa de personal, bugetele mai strânse și o populație îmbătrânită, pun o presiune imensă și nesustenabilă asupra Serviciului Național de Sănătate englez, precum și în ceea ce privește sistemul forței de muncă”, a anunțat doctor Robb.

Însă declarația de mai sus poate fi repliată într-o formă sau alta în majoritatea statelor lumii, tocmai de aceea o descoperire ca aceasta poate îmbunătăți viața oamenilor nu numai din Marea Britanie, dar și din alte țări.

„Metoda noastră simplificată de testare și diagnosticare este mai rapidă și mai rentabilă, mai precisă și mai sigură decât orice alte teste disponibile în prezent. Dacă vrem să detectăm un virus nou, tot ce trebuie să facem este să reinstruim software-ul să-l recunoască, mai degrabă decât să dezvoltăm un test complet nou. Descoperirile noastre demonstrează potențialul acestei metode de a revoluționa diagnosticul viral și capacitatea noastră de a controla răspândirea bolilor respiratorii”, a conchis doctor Robb de la Universitatea Warwick.

Citește și: 6 plante care întăresc rezistența la virusuri

Sursă: University of Oxford

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”