Lămpile UV folosite pentru manichiură, responsabile pentru cancerul de piele

Află că acest obicei poate fi destul de periculos, iar experții avertizează că poate provoca cancerul de piele.
  • Publicat:
Lămpile UV folosite pentru manichiură, responsabile pentru cancerul de piele
Foto: envato

Multe femei adoră să-și facă manichiura și, în timp ce pentru unele este un moment de răsfăț, pentru altele este un obicei la care apelează doar ca unghiile să aibă un aspect impecabil. Află că acest obicei poate fi destul de periculos, iar experții avertizează că poate provoca cancerul de piele.

Lămpile UV folosite în saloane pentru uscarea unghiilor cu ojă semi-permanentă sau cu gel pot afecta pielea în același mod în care o fac solarele, arată cercetătorii din Statele Unite. Într-o serie de studii, experții au descoperit că celulele pielii, expuse în mod repetat la lumina emisă de aceste lămpi, mor. Odată ce aceste celule mor, crește riscul de cancer de piele.

Autorii studiului au notat în jurnalul Nature Communications: „Experimentul nostru sugerează că radiațiile emise de lămpile UV folosite pentru uscarea lacului de unghii pot cauza cancerul de piele”.

Karolina Jasko, încoronată în 2018 Miss Illinois, a fost diagnosticată cu cancer de piele după cinci ani în care și-a făcut manichiura. Tânăra a mers urgent la medic când a observat o linie neagră sub unghie, care s-a dovedit a fi melanom subunghial, o formă agresivă de cancer care afectează patul unghial.

Dr Walayat Hussain, purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dermatologie, a spus pentru The Sun că „melanomul unghial este ca și cum ai avea o aluniță în unghie. Procesul este similar alunițelor de pe corp”.

Pentru a te proteja de aceste raze, The Skin Cancer Foundation recomandă aplicarea protecției solare pe mâini cu 20 de minute înainte de manichiură. Cu toate astea, nu te aștepta ca acest obicei să te protejeze de melanomul subunghial.

Nu neglijați vizitele anuale la medicul dermatolog, în special dacă observați semne care își fac brusc apariția pe piele sau pe unghii. Cancerul de piele reprezintă unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân