Jumătate din generația Z (18-24 de ani), reticentă în privința vaccinului anti-COVID

12.04.2021
Jumătate din generația Z (18-24 de ani), reticentă în privința vaccinului anti-COVID
Sursa foto: Shutterstock

Un sondaj recent arată că 21% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, adică așa-numita generația Z, au declarat că nu se vor vaccina împotriva COVID-19. Alți 34% au spus că vor „aștepta un timp și vor vedea” înainte de a fi vaccinați.

În primul rând, milioane de oameni au fost vaccinați în siguranță – deci perioada „așteptați și vedeți” s-a încheiat!

În continuare, știm că tinerii sunt de obicei sănătoși. Dar sunt și mulți tineri care suferă de efecte secundare debilitante ale virusului și în multe cazuri își pierd viața din cauza COVID-19.

Generația Z, „preferata” noilor tulpini ale coronavirusului

Deși este mai puțin probabil să fii spitalizat din cauza COVID-19 sau să mori din cauza acestuia, dacă ai 20, 30 sau 40 de ani te poți infecta și poți să ai ghinionul să dezvolți simptome severe și de durată, mai ales dacă te confrunți și cu obezitate, diabet sau hipertensiune arterială.

Datele dintr-un studiu arată că din peste 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 și au avut nevoie de îngrijiri spitalicești, 21% au ajuns la terapie intensivă, 10% au avut nevoie de ventilație mecanică și 2,7% au murit.

Chiar și mai îngrijorător, virusul suferă mutații, iar varianta B.1.1.7 (care este acum dominantă și în România) este chiar mai infecțioasă decât tulpina inițială, în special în rândul tinerilor!

Vedem focare majore legate de adunările sociale ale tinerilor.

Chiar dacă nu ești prea preocupat de îmbolnăvirea severă, nu te îngrijorează posibilitatea de a da virusul unui membru în vârstă al familiei sau unui vecin cu o afecțiune medicală existentă precum cancerul? Ei nu sunt la fel de norocoși ca tine. Sistemul lor imunitar este mai fragil și, în consecință, riscurile sunt foarte mari pentru ei.

Să presupunem că faci COVID-19, dar apoi te recuperezi. Știi că ai putea avea efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea gustului și a mirosului? Că ai putea să te simți obosit tot timpul și să ai probleme cu respirație din cauza trecerii prin boală? Sau chiar să ai ceva numit „ceață cerebrală” care îți va face dificilă concentrarea pe sarcini simple?

Cu toții vrem să revenim la „normal”. Vrem să ne dăm jos măștile și să mergem la concerte, festivaluri și petreceri. Dar singurul mod în care vom putea face acest lucru este dacă ne vaccinăm cu toții, inclusiv tu, generația Z!

Chiar dacă nu ești îngrijorat pentru tine, vaccinează-te, pentru binele tuturor. Doar așa vom pune capăt pandemiei!

Surse: cdc.gov, hopkinsmedicine.org, statnews.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi