Tulpina britanică este atipică. Pacienții nu au simptomele clasice, însă au plămânii afectați

30.03.2021
Tulpina britanică este atipică. Pacienții nu au simptomele clasice, însă au plămânii afectați

Medicul militar Alexandru Cezar Andrițoiu, de la Spitalul Militar Craiova, atrage atenția că tulpina britanică a SARS-CoV-2 este una atipică.

Acesta susține că a ajuns la această concluzie după ce a studiat simptomele pe care le manifestă pacienții în această perioadă, scrie Gândul.

Medicul craiovean spune că a întâlnit situații în care radiografiile pulmonare ies bine, însă tomografiile computerizate arată probleme importante la nivel pulmonar.

Medic: Apar diverse noi simptome

Andrițoiu mai spune că în ultimele săptămâni a observat un nou trend: pacienți care nu își pierd mirosul și gustul, dar fac febră puternică, scrie Adevărul.

„În acest al treilea val ne confruntăm cu nişte particularităţi ale cazurilor care se manifestă cu o afectare pulmonară destul de severă de la bun început, cu o simptomatologie de tip respirator atipică, în sensul că febra devine simptomul dominant, tusea mai puţin. În plus, gradul de afectare pulmonară pe tomografia computerizată este în discrepanţă cu valorile pe care ni le arată aparatele în ceea ce priveşte saturaţia în oxigen. De exemplu, o pacientă s-a prezentat la spital cu febră de o săptămână şi puţină tuse. I s-a făcut o radiografie pulmonară, radiografia nu arăta nimic spectaculos, nimic rău, pacienta a fost trimisă acasă cu infecţie urinară.

Peste două zile s-a întors cu febră 40 de grade, i s-a recomandat tomografie computerizată care arăta peste 30 la sută afectare pulmonară, cu saturaţie în oxigen 93 – 94. Acum suntem în situaţia în care avem valori ale saturaţiei bune, pacienţii tolerează bine nu neapărat lipsa de oxigen, ci gradul de afectare pulmonară. Ăsta este valul 3, din păcate. În plus, colegii mei urgentişti mi-au spus că, în ultimele două săptămâni, pacienţii nu s-au mai prezentat cu celebrul simptom, celebra acuză – nu mai am gust, nu mai am miros”, a spus medicul la Oltenia TV.

 Medic: La sfârşitul anului, vom fi cam în valul 6

Medicul craiovean mai adaugă că, în opinia sa, în perioada următoare vom trece prin mai multe valuri ale pandemiei.

„Cam aşa o s-o ţinem. La sfârşitul anului, vom fi cam în valul 6. La câte tulpini apar, una după alta, nu avem altă şansă. Virusul este unul care suferă rapid mutaţii. Dacă vaccinarea nu se face foarte rapid, în două luni ar fi trebuit să se termine, nu se va obţine mare lucru pentru că virusul mutează şi se va adapta şi la vaccin. S-ar putea ca la sfârşitul anului să avem de-a face cu un virus adaptat la vaccin. De aceea, lumea medicală se gândeşte să descopere care este cel mai bun medicament antiviral pentru COVID”, a adăugat medicul Andrițoiu.

 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii
Recomandări: