„Iubito, am uitat că e ziua ta” nu e doar o scuză

Bărbaţii au probleme mai mari cu memoria decât femeile, indiferent de vârsta pe care o au, persoanelor de sex feminin fiindu-le însă mai greu să-şi amintească nume şi zile. De asemenea, cercetătorii au aflat că persoanele care au beneficiat de o bună educaţie uită mai puţin, în timp ce respondenţii cu o educaţie precară au o memorie foarte proastă.
30.01.2014

Bărbaţii au probleme mai mari cu memoria decât femeile, indiferent de vârsta pe care o au, persoanelor de sex feminin fiindu-le însă mai greu să-şi amintească nume şi zile, se arată într-un studiu al oamenilor de ştiinţă norvegieni, publicat de dailymail.co.uk şi citat de Mediafax.

„A fost surprinzător să aflăm că bărbaţii uită mai mult ca femeile„, a declarat profesorul Jostein Holmen, de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia. „Acest lucru nu a fost documentat până acum”, a mai spus acesta.

De asemenea, el a precizat că a fost o surpriză să descopere faptul că bărbaţii au aceleaşi probleme cu memoria indiferent de vârsta pe care o au. „Ei au astfel de probleme chiar dacă au 30 sau 60 de ani. Rezultatele au fost foarte clare”, a completat profesorul.

Holmen şi echipa sa au inclus un chestionar de nouă întrebări – care evaluau nivelul la care persoanele îşi aminteau anumite lucruri – într-un studiu amplu privind sănătatea desfăşurat în Norvegia.
Studiul, intitulat HUNT3, este una dintre cele mai ample cercetări realizate privind sănătatea, 48.000 de persoane participând ca voluntari.

Participanţii au fost întrebaţi cât de des întâmpină probleme în a-şi aduce aminte diferite lucruri, dacă au probleme cu memorarea numelor şi a zilelor, dacă îşi pot aminti ce au făcut în urmă cu un an şi dacă sunt capabili să-şi amintească detalii din anumite conversaţii.
Bărbaţii au prezentat cele mai multe probleme la opt din cele nouă întrebări adresate de cercetătorii norvegieni.

Profesorul Holmen a spus: „Am speculat foarte mult de ce bărbaţii au prezentat mai multe probleme privind memoria decât femeile, dar nu am fost capabili să găsim o explicaţie. Acesta este un mister nerezolvat încă”.
Cercetătorii au descoperit că, în timp ce femeile au o memorie mai bună ca bărbaţii, ele se străduiesc mai mult să îşi amintească nume şi zile.
De asemenea, cercetătorii au aflat că persoanele care au beneficiat de o bună educaţie uită mai puţin, în timp ce respondenţii cu o educaţie precară au o memorie foarte proastă.

Pe de altă parte, şi persoanele care suferă de anxietate şi depresie întâmpină mari probleme în ceea ce priveşte memoria.
Cercetătorii au descoperit că, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, problemele cu memoria cresc după vârsta de 60 de ani.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras