Invata sa arzi mai multe calorii!

Secretul pentru a pierde repede din greutate sta in marirea ratei metabolice si in arderea cat mai multor calorii. Un organism care consuma 2500 de calorii zilnic, si care arde aceeasi cantitate, nu are nicio sansa sa scape de grasimea nedorita. In schimb
  • Publicat:
  • Actualizat:
Invata sa arzi mai multe calorii!
Invata sa arzi mai multe calorii!

In ceea ce priveste cresterea ratei metabolice, sunt destule metode prin care poti contribui la asta. De fapt, secretul sta in maniera in care intelegi cum functioneaza aceasta rata metabolica si cum o poti influenta in asa fel incat sa ajunga sa-ti subtieze silueta.

Caloriile sunt arse pentru a asigura energie in cadrul a 3 functii:

1. Rata metabolica de baza (RMB)
Reprezinta cantitatea totala de calorii care este arsa din simplul fapt ca existi. Chiar daca stai intinsa, fara sa faci nimic, organismul tau consuma si proceseaza. RMB inregistreaza pana la 60% din totalul caloriilor implicate in procese de ardere in tot corpul.

2. Arderea de calorii pentru efort fizic
Se refera la obtinerea de energie in scopul miscarii, deplasarii. De la ridicarea bratului pentru a folosi telecomanda, si pana la spalatul geamurilor, inglobeaza totalul de calorii ce trebuie arse in scopul de a asigura combustibilul necesar miscarii. In jur de 30% din numarul total de calorii este inglobat in cadrul acestor procese motorii.

3. Termogeneza dietara
Efectul de termogeneza descrie fenomenul inducerii de caldura prin intermediul hranei – caloriile arse in cadrul procesului de ingerare, digestie, absorbtie si procesare a mancarii.

Pentru a influenta evolutia tuturor acestor factori, si pentru a spori rata de ardere a caloriilor, apeleaza la urmatoarele tactici:

1) Lucreaza-ti muschii!
Mareste masa musculara a corpului, deoarece pentru fiecare jumatate de kilogram de muschi depus, organismul arde in jur de 50 de calorii in plus. In cadrul unui studiu recent s-a observat faptul ca exercitiile fizice regulate si nu foarte grele, cresc RMB cu aproximativ 15%.
Aceasta se datoreaza faptului ca muschii sunt “metabolic activi”, adica ard mai multe calorii decat alte tesuturi ale trupului, chiar si atunci cand nu te misti. Exercitiile care includ ridicarea de greutati de cel putin 3 ori pe saptamana (in jur de 20 de flexari pe sedinta) asigura acumularea de muschi. Ca rezultat, nu doar vei obtine mai multa masa musculara, dar vei si arata mai bine, indiferent de greutatea pe care o ai.

2) Fa mai multa miscare!
In vreme ce majoritatea pierd cam 30% din calorii prin activitatile zilnice, persoanele sedentare abia daca ard 15%. Simpla cunostinta despre aceasta stare de lucruri este suficienta pentru a te ajuta sa constientizezi importanta miscarii. Mergi pe jos, alearga si urca pe scari, oridecateori ai ocazia! Pastreaza in minte ideea de a nu sta pe loc si nu ceda, orice-ar fi!

* maseaza-ti picioarele!
* balanseaza-ti picioarele!
* ridica-te si intinde-te!
* relaxeaza-ti muschii gatului!
* schimba-ti pozitia cat mai des!
* foloseste scarile!
* parcheaza masina cat mai departe de cladire, ca sa mergi pe jos pana la birou!
* vorbeste la telefon din picioare!

3) Mananca alimente condimentate!
Exista dovezi care sprijina faptul ca alimentele condimentate, cu chilli de pilda, ajuta la cresterea ratei metabolice cu pana la jumatate. Efectul se mentine timp de aproximativ 3 ore dupa ce ai mancat condimentat. In plus, si unele bauturi au acelasi impact asupra metabolismului. Cafeaua si ceaiul verde exceleaza in acest sens.

4) Aerobicul sau antrenamentele tip cardio
Se pare ca efortul fizic sustinut si intensificat ajuta la diminuarea ratei metabolice timp de mai multe ore de la terminarea sedintei. Incearca 30 de minute de astfel de exercitii de 3-4 ori pe saptamana, si vei fi uimita de impactul acestora asupra siluetei tale.

5) Mananca putin si des!
Micsorarea portiilor, si deci a cantitatii de mancare ingerata, are un real efect benefic in sensul diminuarii ratei metabolice. Astfel, exista doua motivatii pentru acest fapt: prima ar fi ca secretia de hormoni tiroidieni scade considerabil, in timp ce a doua se refera scaderea cotei termogenezei (daca mananci des si putin, se ard mai multe calorii decat daca mananci mult odata).

Un regim alimentar bazat pe aceste obiceiuri ajuta si la reglarea cantitatii de mancare ingerata, precum si la tinerea in frau a poftelor. Efectul va fi benefic asupra siluetei, dar si asupra starii generale de sanatate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Invata sa respiri cand te antrenezi!
Invata sa respiri cand te antrenezi!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”