Injecțiile cu Ozempic pot distruge celulele canceroase. Ce au descoperit cercetătorii + efecte adverse periculoase

Medicamentul Ozempic a devenit viral pe TikTok datorită capacității sale de a produce rapid slăbirea. Un nou studiu arată că medicamentele similare lui pot avea capacitatea de a distruge celulele canceroase.
  • Publicat:
Injecțiile cu Ozempic pot distruge celulele canceroase. Ce au descoperit cercetătorii + efecte adverse periculoase
Foto: shutterstock

Medicamentul Ozempic a devenit viral pe TikTok datorită capacității sale de a produce rapid slăbirea. Un nou studiu arată că medicamentele similare lui pot avea capacitatea de a distruge celulele canceroase. În urma unui studiu irlandez al Universității Maynooth se arată că tratamentele cu glucagon (GLP-1) ajută în lupta cancerului. Aceste descoperiri au fost publicate pe 9 mai în jurnalul Obesity.

Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), prevalența obezității în Statele Unite a fost listată la 41.9% din 2017 până în martie 2020. De-a lungul anilor, obezitatea a fost asociată multor boli și afecțiuni serioase, inclusiv cancerului. CDC susține că americanii care se confruntă cu obezitatea au un risc mai mare de a dezvolta 13 tipuri diferite de cancer. Pentru 2023, Institutul Național de Sănătate din SUA estimează că două milioane de americani vor fi diagnosticați cu cancer.

Medicamentele precum Ozempic au devenit extrem de populare datorită efectului rapid de slăbire. Ozempic și Wegovy sunt injecții cu semaglutidă, cu dozaje diferite. Novo Nordisk marketează Ozempic (5mg, 1mg și 2mg) pentru diabetul de tip 2 și Wegovy (2.4mg) pentru slăbire.

Injecțiile cu semaglutidă precum Ozempic mimează efectele hormonului GLP-1, care este un hormon produs natural de organism și care ajută la menținerea sub control a glicemiei. Aceste medicamente reduc apetitul și ajută în procesul de slăbire.

Pentru a analiza medicamentele cu GLP-1, cercetătorii irlandezi au recrutat 20 de participanți obezi cu vârste între 18 și 55 de ani, care nu au folosit niciodată terapii cu GLP-1 precum Ozempic. Profesorul Donal O’Shea, autor principal al studiului, a evidențiat descoperirile semnificative făcute cu echipa sa de la Universitatea Maynooth.

„Am ajuns în sfârșit în punctul în care tratamentele medicale pentru boli ca obezitatea previn complicațiile obezității. Descoperirile recente sunt vești bune pentru pacienții obezi, pentru că terapia cu GLP-1 are beneficii precum reducerea riscului de cancer”, a spus specialistul într-un comunicat de presă, potrivit Health News.

Efectele adverse produse de Ozempic și listate de FDA includ scăderea glicemiei, inflamațiile pancreatice, retinopatia diabetică și reacțiile alergice. În timpul studiilor realizate pe animale, Ozempic a produs cancer de tiroidă în rândul șoarecilor și șobolanilor de laborator. Wegovy produce efecte adverse similare cu Ozempic și chiar conține un avertisment privind posibilele riscuri de tumori de celule canceroase ale tiroidei.

Înainte de a opta pentru tratamentele cu Ozempic sau alte variante pentru slăbirea rapidă, asigură-te că stai de vorbă cu un specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân