Semnul neobișnuit al tensiunii crescute. Ce se întâmplă cu nasul când crește prea mult tensiunea

03.02.2023
Semnul neobișnuit al tensiunii crescute. Ce se întâmplă cu nasul când crește prea mult tensiunea
Foto: envato

Hemoragiile nazale apărute din senin, fără alte simptome, pot semnala o afecțiune tăcută, dar extrem de gravă, respectiv hipertensiunea arterială. În lipsa unui tratament adecvat, tensiunea arterială crescută poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.

Un nou studiu al oamenilor de știință coreeni arată că persoanele cu hipertensiune au un risc mai crescut de a se confrunta cu hemoragiile nazale (epistaxis).

Cercetarea a constat în analiza a peste 70.000 de dosare medicale înregistrate pe parcursul a 14 ani. Concret, experții au împărțit subiecții în două grupe egale: una în care pacienții erau hipertensivi, alta în care subiecții nu aveau această afecțiune.

Participanții nu aveau alte probleme de sănătate și nu luau medicamente anticoagulante (acestea cresc riscul de hemoragie).

Astfel, savanții au descoperit că aproape jumătate (47%)  din subiecții hipertensivi au manifestat hemoragii nazale spontane, deci care nu fuseseră cauzate de lovituri, operații, diverse accidente sau alte afecțiuni.

De asemenea, s-a constatat că hemoragiile nazale la pacienții hipertensivi sunt mai greu de tratat și poate fi necesar tratamentul într-un departament de urgență.

Studiul a fost publicat în revista științifică JAMA Network.

Hemoragiile nazale pot semnala boli grave

Deși nu se cunoaște cu certitudine relația dintre hipertensiunea arterială și hemoragiile nazale, este posibil ca cele din urmă să fie o consecință a degradării vaselor de sânge.

Alte posibile cauze ale hemoragiilor nazale pot fi: scobirea agresivă a nasului, rănile sau zgârieturile în interiorul nasului, nasul înfundat/uscat, altitudinea înaltă, folosirea excesivă a decongestionantelor nazale  etc.

De asemenea, sângerările nazale pot semnala și alte probleme de sănătate, cum ar fi existența unei tumori nazale, diabetul, hemofilia, leucemia, sau pot surveni pe fondul administrării pe termen lung a unor medicamente precum aspirina, heparina sau warfarina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat
Recomandări: