Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase

  • Publicat:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Sursa foto: Hepta.ro

Glioblastomul, una dintre cele mai agresive și mortale forme de cancer cerebral, ar putea fi vindecat cu o cască magnetică specială dezvoltată de medicii de la Houston Methodist Neurological Institute din America.

Cercetătorii au testat dispozitivul pe un pacient în vârstă de 53 de ani diagnosticat cu glioblastom, a cărui tumoare s-a redus în dimensiune cu 31%.

Din păcate, bărbatul a murit din cauza unei lovituri puternice la cap. Însă autopsia pacientului a relevat că glioblastomul începuse să se retragă ca urmare a tratamentului inovator cu casca magnetică.

Tratament noninvaziv pentru cea mai agresivă formă de cancer cerebral, glioblastomul

Datorită curajului acestui pacient și al familiei sale, am putut testa și verifica potențialul și eficacitatea primei terapii noninvazive din lume pentru glioblastom. Faptul că familia ne-a permis să facem autopsia a adus o contribuție valoroasă în cercetarea și dezvoltarea terapiilor pentru această formă agresivă de cancer, care nu beneficiază în prezent de un tratament curativ, a declarat dr. David Baskin, medic neurochirurg la Spitalul Houston Methodist.

Casca inteligentă este dotată cu trei magneți puternici, rotativi, care generează un câmp magnetic oscilant. Folosind această tehnologie, cercetătorii au reușit să reducă volumul și masa glioblastomului.

Potrivit experților, câmpul magnetic întrerupe alimentarea celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Pacientul voluntar în cadrul acestui studiu fusese diagnosticat cu glioblastom în anul 2018. La scurt timp, el a fost operat, însă tumoarea a continuat să crească, în ciuda tratamentelor convenționale (chimioterapie, radioterapie).

Din cauza faptului că niciun tratament nu mai funcționa, pacientul a fost admis în cadrul studiului clinic și în aprilie 2020 a început tratamentul experimental cu casca magnetică.

În total, tratamentul pacientului a durat 36 de zile, timp în care glioblastomul a scăzut cu 31% în dimensiune. De asemenea, pe parcursul tratamentului, medicii au observat o îmbunătățire a funcției cognitive și a vorbirii.

Imaginați-vă ce ar însemna să tratăm cancerul fără chimioterapie sau radioterapie

Deși povestea are un final tragic, iar acest studiu de caz privește doar un singur pacient, aceste rezultate preliminare sunt încurajatoare. Reducerea tumorii este în concordanță cu observațiile anterioare asupra culturilor celulare și șoarecilor xenogrefați și a arătat o reducere rapidă în cazul în care tratamentele obișnuite pentru glioblastom nu reușesc să oprească evoluția cancerului.

Dacă eficacitatea căștii poate fi demonstrată la alți pacienți umani, aceasta poate deveni o opțiune de tratament mult mai blândă pentru una dintre cele mai agresive forme de cancer cerebral.

Imaginați-vă ce ar însemna să tratăm cancerul fără chimioterapie sau radioterapie. Rezultatele noastre de laborator și studiul de caz pe acest pacient deschid o nouă lume a terapiei noninvazive și nontoxice pentru cancerul cerebral, cu multe posibilități interesante pentru viitor, a declarat Baskin.

Rezultatele detaliate ale cercetării au fost publicate în revista științifică Frontiers in Oncology.

Surse: 

https://www.houstonmethodist.org/newsroom/investigational-magnetic-device-shrinks-glioblastoma-in-first-in-world-human-test/

https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-a-magnetic-helmet-shrunk-a-patient-s-deadly-brain-tumor

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.708017/full

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân