Gătești la aragaz? Poluează la fel de mult ca mașinile din trafic! Cum te îmbolnăvești în propria casă fără să știi

Multe persoane nu se îndură să se despartă de aragaz din varii motive, dar poate că ultimele descoperiri făcute de cercetători te vor face să te răzgândești.
  • Publicat:
Gătești la aragaz? Poluează la fel de mult ca mașinile din trafic! Cum te îmbolnăvești în propria casă fără să știi
Gătești la aragaz? Poluează la fel de mult ca mașinile din trafic! Cum te îmbolnăvești în propria casă fără să știi

Dacă-ți face plăcere să petreci timp în bucătărie, gătind, probabil ești familiarizată cu aragazul pe gaz. În fond, cred că fiecare dintre noi a crescut având în casă un aragaz, dar în prezent tehnologia ne pune la dispoziție plita electrică, ceea ce se dovedește a fi mult mai sănătoasă pentru noi. Multe persoane nu se îndură să se despartă de aragaz din varii motive, dar poate că ultimele descoperiri făcute de cercetători te vor face să te răzgândești.

Într-adevăr, ai un control impresionant asupra flamei și temperaturii, iar când gătești la flacără te și simți ca un adevărat chef în bucătărie. Din păcate, riscurile pentru sănătate există și nu sunt de neglijat.

Cercetătorii au descoperit că în Statele Unite, metanul din gaz are un impact similar a 500.000 de mașini pe benzină. Mai mult, 76% din acest gaz metan este eliminat în casă chiar și după ce oprești aragazul.

Un studiu publicat pe 27 februarie 2024, în PNAS Nexus, arată că aceste substanțe pot fi inhalate în propria casă. Cercetătorii de la Purdue University and Indiana University Bloomington au observat concentrația de nanoparticule, adică acele particule suficient de mici care pot fi absorbite în sânge, emise de un aragaz montat într-o casă de test. Tot ce au făcut a fost să pună apă la fiert timp de 20 de minute sau să facă sandwich-uri cu brânză la grill, iar în același timp măsurau nanoparticulele din aer. Rezultatele au arătat că acea concentrație de nanoparticule era de două ori mai mare decât cele prezente în aerul poluat de mașini.

Multe dintre aceste particule rămâneau pe suprafețele din casă, dar cea mai mare parte dintre ele era prezentă în aer. Aceste descoperiri sugerează că gătitul la aragaz poate afecta sistemul respirator, iar asta pentru că aceste particule sunt purtătoare de toxine. Descoperirile sunt îngrijorătoare, dar încă sunt necesare alte studii și cercetări pentru a stabili modul în care ne poate afecta sănătatea gătitul la aragaz, dar și cum am putea reduce expunerea noastră la acești factori.

Foto: shutterstock

Surse: 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân