Farmaciile vor putea elibera medicamente fără rețetă. Ce condiție li se impune pacienților

Din 2024, farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție medicală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Farmaciile vor putea elibera medicamente fără rețetă. Ce condiție li se impune pacienților
Farmaciile sunt autorizate să elibereze antibiotice fără rețetă, din 2024

Începând de anul acesta, farmaciile vor fi autorizate să elibereze antibiotice fără o rețetă eliberată de la medicul specialist. Astfel, românii își vor putea cumpăra anumite antibiotice și antifungice, însă doar doza pentru 72 de ore ( 3 zile) și cu anumite condiții. Iată ce prevede noul ordin al Ministerului Sănătății!

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă

De la începutul acestui an, farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție medicală. Un ordin al Ministerului Sănătății a intrat deja în vigoare și a fost publicat în Monitorul Oficial. Românii vor putea cumpăra anumite antibiotice pentru 3 zile. O singură doză poate fi eliberată pe parcursul tratamentului, în baza unei cereri speciale a pacientului în cauză.

„Prin excepție de la prevederile alin. (1), farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic (…), în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.”, prevede ordinul Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Ce se poate întâmpla dacă iei medicamente expirate? Răspunsul este unul surprinzător

Farmaciștii, obligați să înregistreze toate antibioticele eliberate

Pacienții vor putea lua din farmacii doar doza de urgență, dar vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere că nu au ridicat din altă farmacie antibioticele. De asemenea, farmaciștii vor înregistra toate antibioticele eliberate fără rețetă și vor face raportarea lor zilnică.

Citește și: Cercetătorii au descoperit un nou antibiotic. Medicamentul care poate distruge o bacterie mortală

„Ne-am propus să venim în ajutorul pacientului, deci, nu vor rămâne pacienții descoperiți în situații strict necesare, ci farmaciștii se vor implica să analizeze situația, dacă nu se poate contacta medicul.

Atunci, pe baza unor analize sau pe baza unor evaluări concrete se va completa o fișă de urgență, o declarație pe proprie răspundere a pacientului care va rămâne la farmacie, iar doza eliberată va fi cea de urgență pe parcursul a 72 de ore, astfel încât pacientul să nu rămână descoperit în weekend sau în perioada unor sărbători legale”, a declarat conf. dr. Farmacist Elena Dinte.

Sursa foto: pixabay

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being
Recomandări:
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
ADHD-ul poate fi observat  în păr, arată un STUDIU
ADHD-ul poate fi observat în păr, arată un STUDIU