Cercetătorii au descoperit un nou antibiotic. Medicamentul care poate distruge o bacterie mortală

Oamenii de știință au descoperit noi antibiotice pentru bacteriile rezistente la medicamente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cercetătorii au descoperit un nou antibiotic. Medicamentul care poate distruge o bacterie mortală

O echipă de cercetători europeni anunță dezvoltarea unui nou tip de antibiotic destinat tratării unei bacterii rezistente la majoritatea medicamentelor actuale, care provoacă infecții grave și poate fi fatală pentru un procent semnificativ din populație.

Cercetătorii au descoperit un nou antibiotic

Bacteria în cauză, Acinetobacter baumannii, poate cauza infecții grave la nivelul plămânilor, tractului urinar și sângelui, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite. Aceasta prezintă rezistență la o clasă de antibiotice cu spectru larg numite carbapeneme.

Carbapenem-resistenta Acinetobacter baumannii, cunoscută și sub denumirea de CRAB, se afla în topul „patogenilor prioritari” rezistenți la antibiotice, stabilit de Organizația Mondială a Sănătății în 2017. În Statele Unite, în anul respectiv, această bacterie a provocat aproximativ 8.500 de infecții la pacienții spitalizați, soldate cu 700 de decese, conform celor mai recente date ale CDC.

CRAB reprezintă aproximativ 2% din infecțiile depistate în spitalele americane, fiind mai răspândită în Asia și Orientul Mijlociu și cauzând până la 20% dintre infecțiile din unitățile de terapie intensivă la nivel global.

Citește și: Valul de viroze a aglomerat camerele de gardă ale spitalelor încă din primele zile ale anului

Care este medicamentul care poate distruge o bacterie mortală

Bacteria trăiește în medii medicale precum spitalele și căminele de bătrâni, afectând în special persoanele cu catetere, cele aflate în ventilație asistată sau cu răni deschise după intervenții chirurgicale.

Dificultatea în eradicarea acestei bacterii este atât de mare încât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA nu a aprobat o nouă clasă de antibiotice pentru tratarea acesteia de peste 50 de ani, conform cercetătorilor din studiul publicat miercuri în revista Nature.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea Harvard și compania elvețiană de sănătate Hoffmann-La Roche afirmă că noul antibiotic, zosurabalpin, poate distruge Acinetobacter baumannii.

Zosurabalpin se încadrează într-o clasă chimică proprie și are o metodă unică de acțiune, conform Dr. Kenneth Bradley, șef al departamentului de descoperire a bolilor infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development și unul dintre cercetători.

Aceasta este o abordare inovatoare, atât din perspectiva compusului în sine, cât și a mecanismului prin care ucide bacteriile„, a declarat el.

Acinetobacter baumannii este o bacterie Gram-negativă, protejată de membrane interioare și exterioare, ceea ce face dificil tratamentul. Scopul cercetării a fost identificarea și ajustarea unei molecule care să poată trece de cele două membrane și să distrugă bacteria.

Citește și: Răceala și „roșul în gât” NU se tratează cu antibiotice. Avertismentul medicului: Nu mai folosiți medicamentele din dulăpiorul din baie

Cercetătorii au început dezvoltarea medicamentului prin examinarea a aproximativ 45.000 de molecule mici de antibiotice numite peptide macrociclice ancorate și identificarea celor care pot inhiba creșterea diferitelor tipuri de bacterii. După ani de îmbunătățire a puterii și siguranței unui număr mai mic de compuși, cercetătorii au identificat o moleculă modificată.

Zosurabalpin luptă împotriva bacteriilor

Zosurabalpin inhibă creșterea Acinetobacter baumannii prin blocarea deplasării moleculelor mari numite lipopolizaharide către membrana exterioară, unde sunt necesare pentru menținerea integrității membranei. Acest lucru determină acumularea acestor molecule în interiorul celulei bacteriene, nivelurile devenind atât de toxice încât celula moare.

Potrivit cercetării, zosurabalpin a fost eficient împotriva a peste 100 de probe clinice CRAB testate. Antibioticul a redus semnificativ nivelul de bacterii la șoarecii cu pneumonie indusă de CRAB și a prevenit moartea animalelor cu septicemie cauzată de bacterie.

„Descoperirea de medicamente care vizează bacteriile Gram-negative dăunătoare este o provocare veche din cauza dificultăților în a face moleculele să treacă de membranele bacteriene pentru a ajunge la țintele din citoplasmă”, au scris cercetătorii. „Compușii de succes trebuie, în mod tipic, să posede anumite combinații de caracteristici chimice.”

Zosurabalpin se află acum în faza 1 a testelor clinice pentru a evalua siguranța, tolerabilitatea și farmacologia moleculei la oameni, conform autorilor studiului.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân