Răceala și „roșul în gât” NU se tratează cu antibiotice. Avertismentul medicului: Nu mai folosiți medicamentele din dulăpiorul din baie

Atunci când ne confruntăm cu simptome de răceală, avem tendința să apelăm la antibiotice, sperând că ne vom vindeca mai rapid.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Răceala și

Multe persoane recurg la antibiotice la primele simptome de răceală, în speranța că vor accelera vindecarea. Din păcate, această abordare nu este eficientă la adulți sau copii, ci poate duce la probleme mai grave. 

De ce răceala și roșu în gât nu trebuie tratate cu antibiotice

Este sezonul virozelor, iar unii oameni aleg să se trateze acasă, după ureche, cu antibiotice, cu speranța că răceala va trece mult mai rapid. Însă acest obicei nu este pe placul medicilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă și precizează că acest lucru poate face foarte mult rău.

Pediatrul Mihai Craiu a explicat de ce răceala și roșu în gât nu trebuie tratate niciodată cu antibiotice.

Mă uit la pacienții noștri care vin la urgențe, din limbajul corpului și din modul în care reacționează la consul și la dialogul medical, pentru că, o bună parte din ce se întâmplă acum, în sezonul de viroze, se întâmplă cu un grup selectat de pacienți. La spital vin părinții care chiar au fost depășiți de evoluția bolii sau care au copii mici. Ceilalți părinți se duc la doctor Google care, să luăm lucrurile pozitiv, cred că o să facă și consiliere medicală pentru triaj măcar”, a precizat medicul pediatru.

Citește și: Cum îți distruge lipsa somnului sistemul imunitar? De ce răcești, de fapt, când pierzi nopțile

Unii părinți dau copiilor antibiotice fără prescripție medicală, însă medicul pediatru le transmite un mesaj dur:

„Din fericire, pandemia ne-a adus acces la testele rapide de detecție. Cel puțin pentru o serie de boli virale, avem posibilitatea de a afla în cabinetul medicului de familie sau la urgențe, în cinci minute că este gripă sau altceva. Deci cel puțin în scenariile de boală grea respiratorie, am putea să scădem prescripția de antibiotice”, a mai completat medicul Mihai Craiu.

Citește și: 5 mituri despre răceală și gripă și adevărul din spatele lor

Igiena trebuie respectată cu sfințenie

„Putem face trei categorii de lucruri. Unele să reflecte ceea ce făceam în pandemie și respectam de frică. Atunci chiar ne spălam pe mâini, dezinfectam și alimentele. Un alt lucru este igiena în momentul în care tușim sau strănutăm, să o facem corect, în zona cotului. Al doilea lucru, să ne aducem aminte că este probabil să găsim calea corectă dacă discutăm. Trebuie discutat fiecare caz de răceală, nu trebuie folosite doctoriile de data trecută pe care le avem în dulăpior la baie.

Al treilea lucru este să recurgem la modalități de a repara, care sunt dovedite că funcționează. Peste 30 de ani, vor muri din nou oameni de infecție de tract urinar cu germeni multi-rezistenți. Aici, printre noi, în România sunt germeni care nu mai pot fi omorâți cu nimic”, a mai completat doctorul pediatru, Mihai Craiu.

Antibioticele sunt foarte utile dacă sunt folosite în mod corect. În schimb, automedicația nu face decât să crească rezistența bacteriilor la antibiotice și să ducă la scăderea imunității organismului, mai ales în perioada virozelor!

Sursa foto: Shutterstock&RTV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân