Cum îți distruge lipsa somnului sistemul imunitar? De ce răcești, de fapt, când pierzi nopțile

Știi deja cât de important este somnul și, cu siguranță acum ai cea mai mare nevoie de el. Aflăm în continuare cum distruge lipsa somnului sistemul imunitar.
  • Publicat:
Cum îți distruge lipsa somnului sistemul imunitar? De ce răcești, de fapt, când pierzi nopțile
Foto: shutterstock

Știi deja cât de important este somnul și, cu siguranță acum ai cea mai mare nevoie de el, după ce ai sărbătorit și poate ai pierdut câteva nopți. Ia în calcul asta dacă te simți epuizat: un somn de calitate (și suficient) joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului tău imunitar în formă bună. Aflăm în continuare cum distruge lipsa somnului sistemul imunitar.

Sistemul imunitar, când funcționează corect, este foarte complex. Este o rețea inteligentă de celule, proteine și organe care pot recunoaște rapid ceea ce nu este binevenit în corpul tău, inclusiv germeni care te pot îmbolnăvi. Când sistemul tău imunitar detectează virusuri sau bacterii, declanșează în mod tipic un răspuns rapid pentru a elimina amenințarea pe care o prezintă pentru starea ta de bine.

Chiar dacă ești o persoană „sănătoasă”, iată ce ar trebui să știi dacă ai dificultăți să ai un somn bun în mijlocul sezonului rece, unde gripa și răceala sunt vedetele acestei perioade.

Cum susține somnul sistemul tău imunitar?

Somnul este momentul în care creierul și corpul tău sunt în modul de odihnă, refacere și recuperare. Calitatea și cantitatea somnului ajută la menținerea corpului tău în formă și funcție optimă.

În timp ce dormi, corpul tău produce noi celule de protecție, precum și proteine numite citokine, care ajută la reglarea somnului și funcției imunitare. Celulele imunitare își fac apoi drumul prin corp, de la sânge la nodurile limfatice și la organe. În timpul acestei migrații, celulele imunitare comunică între ele.

Celulele care fac parte din sistemul imunitar consumă multă energie pentru a-și face treaba. Acesta este și motivul pentru care oboseala din cauza gripei, să zicem, te poate lovi atât de puternic și rapid.

Când ești bolnav, corpul te va încuraja să te odihnești mai mult prin creșterea semnalelor care promovează somnul. Și dacă te simți epuizat și pentru că nu ai dormit bine în general, corpul tău poate avea dificultăți în a distribui resursele sale (adică energia) răspunsului imunitar, în special atunci când este nevoie de unul puternic pentru a te ajuta să te recuperezi de la o răceală, gripă sau altă infecție.

Lipsa somnului poate crește șansele de îmbolnăvire?

Faptul că nu dormi suficient nu te îmbolnăvește direct, dar nu ajută sistemul imunitar să poată preveni o infecție. De exemplu, cercetările au arătat că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte sunt semnificativ mai susceptibile să răcească în comparație cu cele care dorm mai mult de șapte ore.

Lipsa somnului, în mod constant, poate provoca stres fizic și mental – iar când corpul tău se află în această stare, el eliberează hormoni precum cortizolul. Dacă acest lucru se întâmplă zilnic – să zicem, te învârți în pat în fiecare noapte și te simți groaznic din cauza asta – poate deveni un cerc vicios. Atunci când nivelul de cortizol este prea mare și rămâne așa pentru prea mult timp, inflamația în corp crește. Inflamația de scurtă durată este o parte naturală a răspunsului imun al corpului. Dar inflamația cronică, care durează în mod tipic câteva luni până la ani, poate crește riscul de boli și afecțiuni.

Dacă nu poți dormi în mod constant pe parcursul nopții, te simți epuizat în timpul zilei, te trezești cu dureri de cap dimineața sau ai dificultăți în concentrare din cauza stării de somnolență, nu ezita să discuți cu medicul de familie, care te poate trimite la un specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân