Dr. Simona Tivadar: Alcoolul e un drog și dă dependență, ne face mai răi. Fiecare trebuie să-și asume consecințele

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Simona Tivadar: Alcoolul e un drog și dă dependență, ne face mai răi. Fiecare trebuie să-și asume consecințele

„Consumul de alcool a crescut enorm, inacceptabil în ultimii zeci de ani. Este inadmisibil să bei alcool la prânz și apoi să te întorci la muncă, să conduci mașina”, spune dr. Simona Tivadar, medic specializat în diabet, nutriție și boli metabolice. 

Într-un interviu video acordat în exclusivitate Ce se întâmplă, Doctore?, medicul spune că alcoolul este metabolizat diferit de fiecare persoană, în funcție de „bagajul” enzimatic cu care am fost înzestrați. Din acest motiv unele persoane se pot îmbăta dintr-un pahar, în vreme ce altele au nevoie de o sticlă de alcool pentru a ajunge în starea de euforie specifică beției.

„Oamenii aleg numai ce le place din informații, atunci când ne referim la alcool. Un pahar de vin înseamnă 2-3 degete. Consumul sigur de alcool recomandat de Organizația Mondială a Sănătății este de doar 70 de grame de alcool pur pe săptămână. Peste această limită, o persoană este considerată alcoolică”, declară dr. Simona Tivadar.

Asta înseamnă consumul zilnic al unei beri de 350 ml, un pahar de vin de 150 ml sau un shot de tărie de 40 ml.

Există însă și situații când o persoană nu vrea sau nu poate să consume alcool și cineva din anturaj îi spune: „Cum, nu bei cu mine, nu ești bărbat? – asta este o replică atât de tipică, oribilă. Înseamnă că pui presiune pe acel om. Eu, de exemplu, am un bagaj enzimatic prost și nu pot să beau alcool. Nu mi-e poftă deloc”, adaugă medicul.

Cât despre influența alcoolului asupra siluetei, dr. Tivadar spune că totul ține de cantitate. Trebuie să ne uităm pe etichetă și să vedem câte calorii are băutura alcoolică respectivă la 100 de mililitri.

Cocktailurile și berea sunt mai calorice decât vinul, spre exemplu, mai ales că în astfel de băuturi sunt adăugate diverse zaharuri, fie că vorbim de zahăr normal, sirop de fructoză sau suc de fructe care la rândul lui conține fructoză.

„Accesul facil la alcool ne-a adus în situația în care nu ne mai bucurăm, nu mai suntem veseli atunci când bem. Alcoolul ne face să fim mai răi. Eu aș aprecia dacă lumea ar dansa după un pahar de alcool. E păcat că am ajuns așa un neam bătăuș, trist, agresiv din cauza alcoolului”, adaugă dr. Tivadar.

Multe persoane cu probleme de greutate și de sănătate în general nu conștientizează că și alcoolul contribuie la acumularea kilogramelor și apariția diverselor boli.

„Văd din ce în ce mai multe gravide sau mame care alăptează și beau alcool, lucru complet contraindicat. Eu nu interzic nimic nimănui, doar îmi fac meseria. E ca și cum ai veni la doctor cu meningită și el îți prescrie un tratament pentru meningită, o boală potențial mortală.

La fel e și cura de slăbire. E un tratament la fel de serios precum cel pentru meningită sau infarct. La asta mă pricep, asta am învățat mulți ani. Le spun oamenilor cum e bine să facă, de ce e bine să facă asta, dar fiecare face fix ce-i trece prin cap, încearcă să încalce regulile, să negocieze cu mine. Or, biologia umană nu poate fi negociată”, continuă medicul.

Pe lângă problema acumulării kilogramelor, alcoolul vine la pachet cu multe alte probleme: ciroză, cancer de ficat, demență, neuropatie, dependență.

„Alcoolul este un drog și dă dependență. Nu o spun eu, ci așa este definit de Organizația Mondială a Sănătății. Fiecare trebuie să-și asume consecințele”, a concluzionat dr. Simona Tivadar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Simona Tivadar - Medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. SIMONA TIVADAR s-a născut în 1961 la Dej, judeţul Cluj. A urmat o școală experimentală la Dej, de studiu al limbilor străine în ciclul primar, apoi liceul de matematică-fizică „N. Bălcescu“ la Cluj, absolvind însă liceul de filologie-istorie „Ady–Şincai“ din acelaşi oraș. A ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân