Dieta mediteraneană, echivalentul a 4000 de pași pe zi

O dietă sănătoasă, precum dieta mediteraneană, poate fi echivalentul a 4000 de pași pe zi pentru adulții de vârstă mijlocie.
  • Publicat:
Dieta mediteraneană, echivalentul a 4000 de pași pe zi
Foto: shutterstock

O dietă sănătoasă, precum dieta mediteraneană, poate fi echivalentul a 4000 de pași pe zi pentru adulții de vârstă mijlocie, arată un nou studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie.

„Studiul oferă date puternice și riguroase care asociază dietele și activitatea fizică. Îmbunătățirile pe care le-am observat la participanții care au urmat o dietă sănătoasă sunt similare efectelor a 4000 de pași pe zi”, a spus Dr. Michael Mi, autor al studiului și cardiolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, într-un comunicat de presă, potrivit Medical News Today.

Cercetarea arată că fitnessul cardiorespirator reflectă capacitatea organismului de a oferi și folosi oxigen pentru exercițiile fizice. De asemenea, integrează sănătatea mai multor organe precum inimă, plămâni, vase de sânge și mușchi. Cercetătorii susțin că aceștia sunt predictori ai longevității și sănătății.

De asemenea, cercetătorii susțin că persoanele care fac sport în aceeași măsură trebuie să țină cont și de alți factori care pot avea o contribuție semnificativă: dieta.

Cum a fost realizat studiul?

În urma acestui studiu a fost observată legătura dintre dieta mediteraneană și activitatea fizică a adulților. Cercetătorii au studiat 2.380 de persoane cu vârstă medie de 54 de ani, dintre care 54% erau femei. Participanții au făcut un test de exercițiu cardiopulmonar de maximum efort pe o bicicletă ergometrică pentru a măsura rata maximă de oxigen folosită în timpul exercițiilor.

De asemenea, au completat un chestionar semi-cantitativ privind frecvența alimentelor. Scorurile mari indicau o calitate înaltă a dietei, care conținea fructe, legume, nuci, cereale integrale, leguminoase, pește și grăsimi sănătoase, dar și limitarea alcoolului și a consumului de carne roșie.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au examinat legătura dintre dietă și fitness după ce au luat în calcul și alți factori precum vârstă, sex, energie zilnică totală, index de masă corporală, fumatul, nivelul de colesterol, tensiunea, diabetul și nivelul de activitate fizică.

Cercetătorii au examinat relația dintre calitatea dietei, fitness și metaboliți, substanțe produse în timpul digestiei și eliminate în sânge în timpul activității fizice. Aceștia au descoperit 201 metaboliți (aminoacizi) în testele de sânge colectate de la 1.154 participanți, cu 24 de metaboliți asociați fie dietei sărace și sportului sau favorabile dietei și sportului.

„Datele metaboliților noștri sugerează că mâncatul sănătos este asociat sănătății metabolice care s-ar putea datora îmbunătățirii fitness-ului și abilității de a face activități fizice”, a spus Dr. Mi.

Beneficiile menținerii unei diete sănătoase

Dr. Mi susține că acest studiu vine cu încă un motiv în plus pentru a mânca sănătos.

O dietă în stil mediteraneană cu alimente proaspete, integrale și mai puțin procesate, mai puțină carne roșie și alcool este un început extrem de bun”.

Jack Craig, personal trainer calificat la Institutul de Bodybuilding, o clinică pentru atleți profesioniști, a declarat pentru Medical News Today că 4000 de pași pe zi reprezintă media de activitate pentru persoanele sedentare din Statele Unite.

„Cu așa puțină activitate este foarte important să ai o dietă sănătoasă. Dieta mediteraneană se numără printre cele mai notorii diete sănătoase, motiv pentru care poate avea beneficii similare ca 4000 de pași pe zi”, a spus specialistul potrivit Medical News Today.

În plus, dieta mediteraneană este bogată în ingrediente care pot reduce riscul de demență și boli cardiovasculare precum accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân