Testul cardiometabolic: ce este și cine trebuie să-l facă

Dr. Damian Șerban, nutriționist sportiv, ne-a vorbit despre testul cardiometabolic, cunoscută și sub numele de test de efort.

Dr. Damian Șerban, nutriționist sportiv, ne-a vorbit despre testul cardiometabolic, cunoscută și sub numele de test de efort. Ce presupune și cine trebuie să-l facă află din materialul video.

„Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant. Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.

Din toți acești parametri, pe baza unor ecuații care au fost dezvoltate în timp, specialistul trage niște concluzii, rezultă o serie de grafice, de tabele pe care le interpretează împreună cu persoana testată. Se trag niște concluzii, după care persoana respectivă are un reper clar și știe ce are de făcut pentru a îmbunătăți rezultatele”, ne explică Dr. Damian Șerban, nutriționist sportiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist în nutriţie sportivă
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult